Nejen kvůli Svěrákovi. Vyoralovi se srovnání Foltýnových umělců nabízí. A není hezké

23.08.2024 16:09 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tak trochu se to srovnání nabízí a rezonuje s ním. Nejen proto, že je pod tímto pravověrným demagogickým pamfletem podepsán opět Zdeněk Svěrák,“ komentuje Tomáš Vyoral dopis zaslaný na podporu plukovníka jmenovaného do funkce strategického komunikátora. Soudí, že každý režim má své věrné umělce. A někteří zůstanou věrní i když se režim změní. „To, že někteří z nich jsou skvělými umělci – jako Zdeněk Svěrák – a někteří průměrnými – přičemž bezvýznamného uplakánka Hutku ani nepočítám, jim ještě nedává žádnou kvalitu ani autoritu k tomu bezpečně rozpoznávat mezi černým a bílým, dobrem a zlem,“ soudí.

Nejen kvůli Svěrákovi. Vyoralovi se srovnání Foltýnových umělců nabízí. A není hezké
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Tak jsme si opět připomenuli srpen 1968 a invazi vojsk Varšavské smlouvy. Tentokrát ovšem trochu poťouchle, všude na sociálních sítích jsem viděl ten známý úryvek z životopisu prezidenta Pavla. Samotný Pavel pak tomu ještě nahrál tím, že řekl, že je potřeba si toto výročí připomínat „pro uctění památky obětí nebo vyjádření respektu všem, kteří měli jasně nastavený morální kompas a neuhnuli“. Co vy na to?

Neuvěřitelná směsice pokrytectví, oportunismu, hlouposti, křivé páteře, morálního vykloubení. Co víc k věčnému převlékači uniforem soudruhu Pavlovi dodat. Zajímavé, že všichni ti dobroserové, kteří byli paf z komunistické minulosti Andreje Babiše, jsou se schvalovačem invaze armád Varšavské smlouvy v pohodě. Opět hloupost, krátkozrakost, nedostatek kritického myšlení a myšlení vůbec. To všechno nahrazováno pravověrností a svazáctvím.

Kromě toho, na výročí se vyjadřoval i plukovník Foltýn, jehož odbor strategické komunikace vytvořil svůj první výstup. A tentokrát místo sviní přirovnal některé spoluobčany k pedofilům. Vzhledem k tomu, že kamkoliv ho pozvou, tak Foltýn vypustí nějaké podobné moudro, není načase si položit otázku, zda jeho úloha není jen prachsprosté odvádění pozornosti?

Pravdou je, že to tak působí. Ale dle mého jde spíše o jeho pocit nedotknutelnosti a bohorovnosti. Arogance moci zeleného bezmozka v ryzí podobě. Vlastně jako přes kopírák se zkorumpovaným lhářem a psychopatem Prymulou. Vrchní šéfcenzor pokračuje ve své agresivní rétorice proti „nepřátelům“ jeho strany a vlády. Bohužel lampasák začíná odhalovat svou skutečnou tvář, kdy občany s opačným názorem – nikoliv kolaboranty, neboť tím je on sám – zve sviněmi, zombíky nebo je přirovnává k pedofilům. To vše ovšem sedí právě na něj. Jedná se o bezcharakterního pazgřivce se zeleným mozkem, který by – jak říká – nejradši vyhloubil příkopy pro nepodvolené. A tam co? Tam by je naházel? Zmasakroval? Zasypal? A pak by si už jen za nekritických fanfár dále kolaboroval s velkými bratry ze zámoří a pracoval pro jejich zájmy? Foltýn měl už dávno skončit na smetišti dějin coby typický příklad totalitně smýšlejícího zmetka.

Za Foltýna se nám také postavila umělecko-politická fronta, včetně Zdeňka Svěráka. Je namístě srovnání s Antichartou?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mě by docela zajímalo,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusepetrB , 23.08.2024 22:28:26
kdo s nápadem na tenhle dopis přišel a kdo ho vlastně napsal. Nedivil bych se, kdyby to byl přímo pan plukovník Foltýn. A dále by mě zajímalo, jak byl organizován podpis těch 43 "novodobých pragováků". To je pan plukovník osobně obcházel, nebo je sezval najednou do nějaké hospody (poslanecké jídelny)? Proboha, odstraňte už ty zelené gumy z naší politické scény! Kdo mohl volit komunistického kádra z vojenské rozvědky za českého prezidenta? Nechápu. Pane Svěráku, byl jste svého času jakýmsi guru českého humoru, který si dělal legraci z debility komunistické propagandy. Kde jste se to octl? Kdysi vás řadili na kandidáta za prezidenta, vy jste naopak zvolil propagaci člověka, který nejen nemá dost rozumu ani vzdělání, ale ani politický rozhled, aby zastupoval svoji zemi. Nestydíte se?

|  13 |  1

Další články z rubriky

Moravák Koudelka: To horší posíláme do Prahy, při vzniku Fialovy vlády se to povedlo

19:59 Moravák Koudelka: To horší posíláme do Prahy, při vzniku Fialovy vlády se to povedlo

Strach z Fialovy drahoty, jeho snahy zatáhnout nás do cizí války. A přímo hrůza z důsledků politiky …