Přehnaný význam akce na Staromáku. Štětina myslí, že jsme ve válce a bubnuje na bubny, ale je za tím pocit vlastního selhání. Intrikán Juncker. Smršť Kateřiny Konečné je tady

27.11.2016 16:33 | Zprávy

ROZHOVOR Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) nevnímá, že by přibývalo demonstrací nespokojených lidé v ulicích. Podle ní se to tak může jevit pohledem z Prahy, kde je "více novinářů, kteří o nich rádi píší a často přehánějí jejich význam". O akci z 28. října na Staroměstkém náměstí pak narovinu tvrdí, že měla za účel urážet prezidenta a odstartovat prezidentskou kampaň Michala Horáčka. V rozhovoru dále přibližuje aktuální dění v institucích Evropské unie a především varuje před diskutovanou smlouvou CETA.

Přehnaný význam akce na Staromáku. Štětina myslí, že jsme ve válce a bubnuje na bubny, ale je za tím pocit vlastního selhání. Intrikán Juncker. Smršť Kateřiny Konečné je tady
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Všimla jste si, kolik demonstrací se konalo v Praze v den, kdy jsme si připomínali 17. listopad 1989 a 1939? Máte nějaké vysvětlení pro to, proč se lidé uchylují k demonstracím čím dál tím více? Mnozí by na to možná reagovali větou, že za to může napětí ve společnosti a její štěpení...

Víte, mně nepřijde, že na 17. listopadu je nějak více demonstrací. To může tak být vidět z Prahy, ale jinde to tak nebylo. V Praze je mnoho novinářů, kteří o demonstracích rádi píší a často přehánějí jejich význam, což platí zejména o té na Staroměstském náměstí, která měla sloužit k urážení prezidenta Zemana a odstartování prezidentské kampaně podnikatele v hazardu Michala Horáčka.

S datem 17. listopad si spojujeme především osobu Václava Havla. Nedávno jsme si připomínali jeho nedožité osmdesáté narozeniny, brzy vzpomeneme i na to, že je to již pět let, co umřel. Opět se tak bude o jeho osobě hovořit a opět se tak v souvislosti s tím vyrojí i mnoho názorů i o tom, že vlastně Havel pošpinil svou polistopadovou politikou svůj obraz bojovníka s komunismem před pádem režimu. Jak tohle vnímáte? Co nám Havel dal a případně vzal?

Václav Havel především způsobil zklamání z polistopadového vývoje, on umožnil nástup pravicových konzervativních kruhů, které způsobily přerozdělení majetku ve prospěch několika vyvolených. Podpora Václava Havla agresivní politice USA v bývalé Jugoslávii byla zločinná. Václav Havel neustále mluvil o občanské společnosti, ale odmítal mluvit s částí politického spektra a vylučoval ji z občanské debaty o směřování české společnosti. Pod pojmem občanská společnost si Václav Havel představoval zejména své kamarády a lidi, kteří adorovali jeho názory. Takže já jeho působení na české politické scéně považuji za jednoznačně negativní.

Už několik týdnů si politici napříč spektrem vyčítají, že jejich partaj nedopadla ve volbách zrovna dobře. Zápasí se v ČSSD, těsně po volbách se spekulovalo i o tom, že budou padat hlavy v KSČM... S čím do roku 2017 vykročí komunisté? A jak vlastně hodnotíte snahu premiéra Sobotky oživit vládu novými tvářemi?

KSČM půjde do nového roku jako strana, která má vůli a schopnost přesvědčit voliče, že pouze ona představuje reálnou šanci na společenskou změnu. Nestojí za námi žádní miliardáři, špinavé finanční machinace, cizí zájmy apod.

Premiér Sobotka vzal výměnu ministrů dost zvláštně, aniž bych se odvolaných ministrů nějak chtěla zastávat, tak s výsledkem krajských voleb měli jen málo společného. Špatný výsledek ČSSD bych spíše dávala za vinu neschopnosti prosazovat skutečně sociální levicový program ve vládě, a proto si myslím, že výměna ministrů ČSSD u veřejnosti nepomůže. Myslím, že měl z vlády ještě odejít minimálně ministr kultury Daniel Herman a ministr dopravy Dan Ťok.

Rozhádané politické scény využil politolog Petr Robejšek a založil novou politickou stranu Realisté. Ta má být konzervativní stranou, která bude hájit rodinu, bezpečnost a národní zájmy. Už se ale objevily politologické rozbory o tom, že Robejšek bude mít poměrně složitou práci při získávání voličů, protože se o podporu stejné části spektra uchází už nyní víc subjektů. Co myslíte - budou Realisté bičem vůči hnutí ANO Andreje Babiše, jehož nemůže žádná ze stran ve volebních preferencích pokořit?

Já už ani nevím, jestli má cenu tyto nové strany nějak hodnotit nebo analyzovat. Těchto projektů jednoho muže, či případně jednoho miliardáře, nebo jednoho muže s podporou miliardáře jsme už viděli dost a zůstalo vždy jen u velkého zklamání. Na jednu stranu je sice zajímavé sledovat štěpení na pravicové straně spektra, ale domnívám se, že občané této země by si již zasloužili více stability a méně ohlupování populistickými sliby. KSČM je určitě alternativu s jasným názorem a tradicí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je nutné torpédovat očkování? Šéf nemocnice jde do politiky. A zvedl oponu

19:30 Je nutné torpédovat očkování? Šéf nemocnice jde do politiky. A zvedl oponu

Zodpovědnost za své zdraví, předcházet pokud možno úrazům, nepodporovat „anarchii“ ve smyslu „já jse…