Svěrák si vzpomněl na svá mladická komunistická léta. Když vidím, čím nás zásobuje ČT... Docent Kroh i o tom, komu slouží Milion chvilek

16.11.2019 14:33 | Zprávy

30 LET OD LISTOPADU 89 „‘Disidenti‘ mohou přijít o práci podobně jako kdysi, nemusejí ale rovnou do kotelny. V tom je situace lepší než před 30 lety. ... Když vidím ty publicistické výtvory, kterými nás zásobuje Česká televize a další média spolu s různými neziskovými organizacemi…“ Docent Michael Kroh se obává, že neustálé požadavky na vyrovnání se s minulostí jsou spíše snahou, aby většina společnosti přijala jednostranný pohled na předlistopadový režim. „Miloš Zeman se nebál část schopných a zkušených bývalých komunistů a svazáků zapojit do politiky v rámci sociální demokracie a vkročil s nimi do Strakovy akademie předním vchodem.“ Vysokoškolský pedagog přidává vysvětlení, proč má ANO dnes „zemanovských“ 30 a více procent, ale sociální demokracie je na pokraji odchodu ze Sněmovny.

Svěrák si vzpomněl na svá mladická komunistická léta. Když vidím, čím nás zásobuje ČT... Docent Kroh i o tom, komu slouží Milion chvilek
Foto: archiv M.Kroh
Popisek: Doc. Ing. Michael Kroh, CSc.

„Zeman a Babiš nahradili idealisticky zabarvený havlovský liberalismus jeho pragmatickou verzí,“ uvedl jste před časem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. V čem se jim daří, a v čem ne?

Jejich verzi liberální demokracie přijímá většina občanů. Svědčí o tom vysoké preference hnutí ANO i výzkumy potvrzená popularita obou jmenovaných osobností. Že nepřesvědčili všechny, to je v demokratické společnosti normální. Úspěchem je i příznivý ekonomický vývoj, který umožňuje realizovat opatření ve prospěch občanů, zejména nižších vrstev včetně důchodců. Nedaří se však některé reformní kroky realizovat v potřebné rychlosti, a to nejen v důsledku obstrukcí opozice.

Proč bere zhruba polovina národa Babiše jako určitého zachránce a vykupitele od toho, co zde bylo předtím? Jsou připraveni omluvit zločiny vlády KSČ, Babišovo údajné estébáctví, jeho členství v KSČ? Anebo jim vlastně „havlovské“ řeči o vyrovnání se s minulostí nikdy nic neříkaly?

Jeden publicista si postěžoval, že Andrej Babiš reprezentuje tu větší část společnosti období normalizace, která sice brblala, potají vtipkovala, poslouchala západní rozhlas, ale do aktivní opozice vůči vládě KSČ se nezapojila. Na tom něco je, ale není to spíše projev odporu proti vnucování černobílého pohledu na minulost?

Když vidím ty publicistické výtvory, kterými nás zásobuje Česká televize a další média spolu s různými neziskovými organizacemi, divím se, jak to lidé mohli vůbec přežít, když byli neustále terorizováni Státní bezpečností, neměli co jíst, chyběly jim hygienické a další základní potřeby... Jistě, byla tady nepočetná skupina disidentů-chartistů, kterým Státní bezpečnost i justice soustavně ztrpčovala život, ale drtivá většina občanů se s bezpečností setkávala pouze v podobě dopravních a pořádkových policistů na ulicích.

A co se týkalo zásobování, hloupá snaha řídit z centra každou maličkost – protože Lenin kdysi pravil něco o řízení národního hospodářství jako jedné továrny a Stalin z toho udělal zákonitost socialismu – přinášela logicky výpadky na vnitřním trhu, ale černý trh tyto „díry“ poměrně pružně vykrýval. Koloval o tom vtip, že „pro hospodářství za socialismu platí, že všichni mají všechno, i když nikde nic není“. Už více než půl století bydlím na Spořilově, blízko Roztylského náměstí, kde byly před rokem 1989 dva obchody Tuzexu s textilním zbožím, především s džínami. Fronta se táhla přes celé náměstí a na lavičkách posedávali veksláci a čile prodávali tuzexové poukázky koupěchtivým zákazníkům. Na to z dolní části náměstí koukali policisté z ubytovny a úřadovny Veřejné bezpečnosti, ale že by zasáhli, to jsem nikdy nezažil. Prostě režim si uvědomoval, že dělá chybnou hospodářskou politiku a nechával černý trh působit jako korekci. Vzhledem k ideologické strnulosti, strachu z opakování roku 1968 u normalizátorů i s ohledem na mezinárodní vlivy se však reformní kroky připravovaly příliš pomalu a vývoj v roce 1989 je předběhl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartoš pryč, Piráti pryč, Síkela pryč. Naplánováno. Václav Krása tuší, co přijde teď

7:32 Bartoš pryč, Piráti pryč, Síkela pryč. Naplánováno. Václav Krása tuší, co přijde teď

„Většina společnosti cítí, že přešlapujeme na místě. Nedochází k žádným pozitivním změnám, které vít…