Totalitní politika Petra Fialy. Boris Šťastný přiložil pod kotel vlády ODS

25.07.2024 13:30 | Rozhovor

„Nová“ ODS vedená Petrem Fialou do naší země přináší atmosféru pozdního komunistického režimu. PL to řekl Boris Šťastný, bývalý vlivný člen ODS a nyní kandidát do Senátu v Praze 12 za koalici Motoristů sobě a ANO. „Vláda ve stylu politické inkvizice minulého století nálepkuje každého, kdo má odlišný názor. Jde o totalitní politiku, kterou do naší země vrací Petr Fiala s Vítem Rakušanem. To musí skončit,“ uvádí Šťastný.

Totalitní politika Petra Fialy. Boris Šťastný přiložil pod kotel vlády ODS
Foto: X.com
Popisek: Boris Šťastný

Kandidujete v Praze 12 za Motoristy sobě a hnutí ANO. Jdou tyto dva subjekty dohromady? Nakolik jde podle vás o správné či přirozené spojení?

Zejména v posledních měsících musí každý vidět, že řada programových témat, která oba dva politické subjekty, politická strana Motoristé sobě a hnutí ANO, prezentují, se k sobě v řadě ohledů blíží. V řadě oblastí to ukázaly volby do Evropského parlamentu jak v otázce Green Dealu, obhajoby národních zájmů, postoje obou subjektů na korespondenční volbu, migraci a další témata. Programová blízkost zde existuje a koneckonců vyústila i ve společném projektu frakce Patrioti pro Evropu. V tomto ohledu vzájemné spojenectví, jehož vlaštovkou je má nominace do Senátu pro volební obvod 17 v Praze 12, dává smysl. 

Vaším heslem je Vezmeme si Senát zpátky a koalice proti vládě. Jak si to vyložit? 

Počet občanů hrubě nespokojených s výkonem pětikoaličního kabinetu Petra Fialy neustále roste a hlavní vládní strana ODS opustila své někdejší pravicové pozice. Na místo boje za svobodu a kapitalismus deklaruje širokou ideovou shodu s radikálně levicovými Piráty. Je potřeba si uvědomit, že zničující politika současné nekompetentní vlády škodí naší zemi, škodí občanům. Zničila lidem úspory, zdražila energie, potraviny a další životní potřeby včetně léků. Přitom už před volbami lhali občanům, že nebudou zvyšovat daně a celou dobu je zvyšují. Fialově vládě nelze důvěřovat.

Nyní má vláda v rukou téměř absolutní moc. Vedle vládní většiny disponuje většinou v Poslanecké sněmovně, většinou v Senátu, má sobě nakloněného prezidenta republiky, obsadila Ústavní soud. Je potřeba, abychom se pokusili tuto hegemonii rozbít, protože umožňuje v podstatě nekontrolovatelné vládnutí. Senát byl vždy prezentován jako pojistka demokracie a má-li tuto funkci plnit, je třeba mít v Senátu názorovou pluralitu, která tam prostě není. Proto vzniklo heslo Vezmeme si Senát zpátky. Zastoupení opozice v senátních lavicích je zcela minoritní a opačný hlas tam není slyšet.

Mluvíte o záchraně demokracie. Přitom je to právě premiér Fiala a jeho vládní tábor, který často opakuje, že oni jsou tou pojistkou demokracie proti autoritativnímu Babišovi, který se paktuje s Orbánem a Ficem…

Děsivé je, že to je právě vláda Fialovy nové ODS, která nejvíc ze všech polistopadových vlád přiblížila atmosféru v České republice dobám pozdního komunismu. Tehdy jsme si také mysleli něco jiného, než jsme se odvažovali říkat nahlas. Tehdy lidé také stáli před soudem za své názory, protože nesprávný názor byl pro totalitní režim zločinem. 

Fialova vláda ve stylu politické inkvizice minulého století nálepkuje každého, kdo má odlišný názor. Nejenom v souvislosti s válku na Ukrajině, ale řadou dalších témat a věcí, které se v naší zemi odehrávají. Lidé s jiným názorem jsou nazýváni populisty, extremisty, dezoláty, nepřáteli státu, bezpečnostním rizikem, nedemokratickou opozicí atp. To musí skončit. Jde o totalitní politiku, kterou do naší země vrací Petr Fiala s Vítem Rakušanem po svém boku a je to jeden z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl po 10 letech vrátit do politiky a bojovat s tím.

Mluvíte o nové ODS pod Fialovým vedením. Sám jste v ODS strávil dlouhá léta a řídil i pražskou organizaci. Stále tam jistě máte kontakty, jsou členové se současným vývojem spokojeni? S jakými pocity dnes svou bývalou stranu sledujete?  

Občanská demokratická strana vznikla na úplně jiných principech, než které dnes současná ODS hájí. V minulosti jsem v nadsázce řekl, že ODS už neexistuje, že existuje SPOLU. Existuje celá řada lidí, kteří dříve ODS volili právě pro myšlenky, které dnes hájíme my. Tito lidé se odklonili od podpory ODS, toho kdysi pravicového subjektu a my bychom rádi těmto voličům nabídli  alternativu. Budu moc rád, kdyby bývalí voliči staré, dobré ODS, založené Václavem Klausem a dalšími, ale i členové, kterým se odklon od původních ideálů nelíbí, v nás našli naději a oporu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já se divím, že se pořád nachází někdo, kdo žasne nad tím,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 25.07.2024 15:48:20
že tato vláda označuje opozici za proruské šváby a prokremelské dezoláty. Jí totiž nic jiného nezbývá, protože na straně svých aktiv NEMÁ VŮBEC NIC, na co by poukázala jako na lidmi přijatý úspěch. Udělala něco pro rozvoj této země? NE, neudělala nic. Upevnila samostatnost České republiky v zahraniční politice? NE proloženě. Udělala něco pro vědu, zdravotnictví, zemědělství či školství? Vůbec nic. No tak jí nezbývá než dehonestovat ty druhé, protože není nic pozitivního, čím by se mohla před národem vykázat. Kdyby měla úspěchy, tak nemusí zakládat KRITy, foltýnovské cenzoriády a nadávat lidem s jiným názorem do ruských švábů. Prostě by za ni mluvil úspěch sám. Tato vláda není jen neschopná a hloupá, ona je i infantilní. Jak malé děti, především Fiala. Připomíná desetiletého Péťu, který zjistil, že Andrejek je ve všem lepší a nelze ho předčít vůbec v ničem, od matematiky po tělocvik. Peťulka je prostě slabší absolutně ve všem. Tak aspoň rozhlásí, že Andrej chodí čurat do školního parku a to že se nemá. A že se tím Andrejek řadí mezi ošklivé kluky z "Bratrstva kočičí pracky" a navádí ho určitě ti velcí kluci ze Stínadel. Co na tom, že to není pravda, co na tom. Když neumím, tak aspoň poškodím ty druhé, že Péťo? Jak malej jarda s tím jeho nálepkováním. Mamánek ublížený, lidi ho nemají rádi, protože Babiš! Všichni, komu se jeho hovniválovství příčí, všichni jsou agenti Ruska, všichni do jednoho! Jasně Péťo!

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

21:20 „Dva tatínkové demografii nespraví.“ Odešla od lidovců k Rajchlovi a říká proč

Někdejší úspěšná lidovecká politička Klára Liptáková letos změnila politický dres přestupem k PRO. D…