Ústecký lídr Hlasu: Žijeme v nejkrásnějším kraji republiky. Jen uklidit ten svinčík

23.08.2024 13:57 | Rozhovor

Hlas regionů. Kandidátka, která chce zatřást Ústeckým krajem. Podle jejího lídra, bývalého starosty Benešova nad Ploučnicí Filipa Ušáka, vedení samosprávy v tomto období zcela rezignovalo na obhajobu jeho zájmů. I pokusy o vyrovnání možností krajů podle něj selhaly. „Dříve jsme měli ROP Severozápad, za který jsme postavili hotely a golfová hřiště, dnes máme Spravedlivou transformaci, rozdělovanou podobně zbytečnými orgány," říká.

Ústecký lídr Hlasu: Žijeme v nejkrásnějším kraji republiky. Jen uklidit ten svinčík
Foto: Archiv Filipa Ušáka
Popisek: Filip Ušák, lídr kandidátky Hlas regionů

Hned od několika kandidátů v Ústeckém kraji jsem slyšel, že by chtěli lidem v tomto kraji „zvednout sebevědomí“. Máte také pocit, že tento kraj má na mnohem více, než to nyní vypadá?

Žijeme v nejkrásnějším kraji České republiky, a to nemyslím jako frázi.

Pokud si, tak jako já, dovedete užívat krajiny kolem sebe, je to balzám! Ať už jde o majestátní kužely Českého středohoří, český grand kaňon nad Labem u Děčína, skvělé regionální víno z Žernosek, pivko ze zdejších minipivovarů, v létě kolo či v zimě běžkování v Krušných horách, to vše je neskutečná paráda.

Na to vše můžeme být pyšní stejně, jako na hrdou minulost našeho kraje – mýdlo s jelenem, uhlí a obecně nerosty, které dávaly po staletí obživu milionům lidí, lodě vyráběné v našich loděnicích rajzujících po celém světě, ale třeba i v minulosti textil z benešovského Benaru, města, odkud pocházím a kde jsem měl to štěstí dělat starostu, benarské výrobky se expedovaly do celého světa nebo také sklo, které i z našeho kraje zdobí šejkům domy v Dubaji.

Šluknovskému výběžku se říkává české Nizozemí, máme na Litoměřicku českou Kalifornii, Texas, národní park České Švýcarsko, žatecký chmel je světový pojem a v teplických lázních se léčili lidé jako Beethoven či Petr Veliký. A máme taky Říp a praotce Čecha, Stadice s Přemyslem Oráčem nebo Oldřichův dub v Peruci. Buďme na náš kraj hrdí, a to bez ohledu na to, kdo je zrovna hejtman nebo starosta.

V zastupitelstvu působíte i v končícím období. Změnila nějak tato zkušenost váš pohled na problémy, které Ústecký kraj má?

Ani moc ne. Před čtyřmi lety jsem byl velkým kritikem vzniku této koalice hnutí ANO, ODS a Spojenců pro kraj, která si předsevzala, že dá kraj do pořádku po předcházející vládě. A ukázalo se, že jsem se nemýlil. Když pominu kauzy, které od začátku do konce lemovaly volební období, tak nejvíc ze všeho mě mrzí ta stagnace. Kraj rezignoval na jakoukoliv snahu hájit své zájmy.

Vysokorychlostní trať přes počáteční velkohubá prohlášení, jak nenecháme starosty ve štychu, tak doslova rozvrtá Zahradu Čech na Litoměřicku, když jsem chtěl na jednání dopravní komise zařadit téma stanoviska k jezu na Labi, tak mi bylo řečeno, že to kraji nepřísluší, to samé, když jsem vloni na zastupitelstvu navrhoval nesouhlasné stanovisko k návrhu nového financování krajů, který měl náš kraj připravit o více než půl miliardy.

A další a další příběhy, vztah k lithiu či investice do státní infrastruktury… nula, mlčení, nicnedělání… Politici před volbami opakují na sociálních sítích ta jednoduchá hesla, protože mají vyzkoušeno, že jim to funguje. Nahrává tomu i doba – 30vteřinové video na facebooku totiž nejvíce zabírá, tak tam dáte nepřizpůsobivé a kraj by měl … a je to. Pak si na kraj sednou a budou z nich hlasovací mašiny bez názoru.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravák Koudelka: To horší posíláme do Prahy, při vzniku Fialovy vlády se to povedlo

19:59 Moravák Koudelka: To horší posíláme do Prahy, při vzniku Fialovy vlády se to povedlo

Strach z Fialovy drahoty, jeho snahy zatáhnout nás do cizí války. A přímo hrůza z důsledků politiky …