Pane Troško, jste jeden z nejoblíbenějších českých režisérů, pocházíte z venkova, žijete na venkově v rodných, a díky Vám slavných Hošticích, prozraďte našim čtenářům, na jaké jídlo od maminky vzpomínáte s láskou a nejraději?
Měl jsme to obrovské štěstí, že jsem se narodil do rodiny, kde se dobře vařilo a jedlo. Prababička, obě babičky, maminka, tetičky, všechny vařily prostě skvěle. Oba moji rodiče byli ze stejné vsi, takže jako dítě jsem si mohl vybírat, kde se zrovna uvařilo něco, co mi chutnalo. Jsem z myslivecké rodiny a červené maso mně nechutnalo, proto se doma také chovali králíci a to byla další pohroma. Byli pořád a všude. Tuto noční můru z dětství jsem dal do filmu Slunce, seno, jahody. Ano, já jsem ten ubohý Jiříček, který musel jíst králíky a co hůř, ještě pomáhat při jejich stahování! Děs a běs. Postupem času jsem doznal, že takový králík na smetanové omáčce nebo na paprice je opravdu velká dobrota, stejně jako dušený na česneku a majoránce, nebo s houbami a na bílém víně.
Maminka, stejně jako babičky, ovládala všechna jídla, která se na vsi v té době vařila. Jako každé dítě jsem miloval sladká jídla – v pátek, den postní, jsme mívali bramborové taštičky s povidly, posypané smaženou strouhankou a mákem, švestkové knedlíky, ovocné kynuté knedlíky, šlejšky, což byly bramborové šišky s cukrem a mákem, bramborové placky pečené jen tak na plátech plotny, maštěné sádlem, a hlavně vejce na všechny způsoby. Když jsem nejedl maso, byl jsem živ na vejcích. A to mi zůstalo dodnes. Nemít vejce třetí den, mám absťák! Obložená vejce, tehdy se říkalo ruská vejce, byla pro mě veliká pochoutka, doma mi dělali volská oka, míchaná vajíčka na cibulce a na jaře na kopřivách.
A pak polévky a omáčky! Oběd bez polévky není oběd. Kolikrát si vezmu dvakrát, třikrát polévku, a to druhé už mít nemusím. Miluju všechny kyselé polévky, kulajdy, kysela, stejně jako dršťkovou, hrachovou, hrstkovou, zelnici, polévku z kyselého mléka, oukrop, cibulačku, ovarovou…Omáčky taky všechny, koprovou, rajskou, křenovou, okurkovou, houbovou. Snad nejmíň svíčkovou, ta je taková nijaká. I když je tam kořenová zelenina, vývar a já nevím, co všechno, přece jen dávám přednost těm druhým. Grilované kuře spolu s biftekem, to je číslo jedna, dobře upravená ryba taky. Protože maminka neměla ráda skopové, nenaučil jsem se ho jíst ani já. Nedovedete si představit, jak jsem trpěl při natáčení filmu ve stepích střední Asie, kde nám vařili jen skopové! Nebudu se rozepisovat, abych vám nezkazil den, jen nastíním, že pro ně čím víc ovčího tuku, tím větší pochoutka. Ale ten smrad! Jedl jsem jen vejce a rajčata a panečku, jak krásně jsem zhubl.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Veleba