Zazněl třeba i Havlův projev při přebírání čestného doktorátu na DAMU v roce 1996, ve kterém uvažoval nad souvislostmi divadla a politiky. Dnešní výročí Havlova odchodu si lidé připomínali veřejně na různých místech v ČR i v zahraničí. V Praze 6 zapálili svíčky srovnané do tvaru srdce, kardinál Dominik Duka sloužil zádušní mši a vzpomínat přicházeli po celý den lidé také k Havlovu hrobu.
Myšlenka Čtení z Havla vznikla v den Havlova úmrtí v roce 2011
Při čtení na scéně divadla Alfred ve dvoře, která se proměnila v improvizovanou kavárnu, se vystřídalo několik desítek lidí. Připomínat si Havla prostřednictvím jeho vlastních myšlenek byla hlavní idea akce Čtení z Havla - v době, kdy tři roky po jeho úmrtí mnozí jeho politické teze i postoje interpretují po svém.
Myšlenka Čtení z Havla vznikla v den Havlova úmrtí v roce 2011. „Jel jsem do Prahy autem a z rádia jsem uslyšel, že umřel Havel. Podobně jako všichni jsem cítil, že se musí něco udělat, že se musíme potkat, a ještě cestou do Prahy jsme se s přáteli domluvili, že uděláme čtení z Havlových knih pod sochou sv. Václava. Bylo to venku, byla zima, ale lidi neustále přicházeli a četlo se dlouho do noci. Říkali jsme si, že má smysl to zopakovat," vzpomíná Matěj Chytil, jeden z organizátorů akce.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: čtk, mp