Thomson byl přítomen v okolí Debalceve a tvrdí, že po jeho dobití proruskými separatisty z města odjel konvoj s nejméně 15 raketami Grad. „Když jsme to viděli, říkali jsme si, jaký bude jejich další cíl? Debalceve totiž nebylo jediným místem, kde se v průběhu údajného příměří bojovalo,“ konstatuje sarkasticky britský reportér. „V neděli jsme slyšeli ostřelování z okolí přístavního města Mariupol a boje jsou hlášeny také z blízkosti města Horlivka, jež leží severně od Doněcku. Abych to řekl přímo a konkrétně, tak v nejméně třech zónách nikdy žádné příměří nevstoupilo v platnost,“ tvrdí Thomson.
„Ukrajina včera opět obvinila Rusko, že přes společné hranice i nadále posílá separatistům konvoje obrněných vozidel a tanků. V samotném půlmilionovém Mariupolu se mnozí obávají, že se stanou příštím terčem separatistů,“ píše Thomson a dosvědčuje, že v regionu jsou přítomná ruská vojska. „Projel jsem osobně všechny oblasti bojů a mohu zodpovědně prohlásit, že ruští vojáci tam prostě jsou. Vím to, protože jsem se s nimi setkal a mluvil jsem s nimi. Jsou to Rusové, mluví rusky, disponují ruskými zbraněmi a byli vycvičeni ruskými veliteli,“ uvádí britský reportér a vysvětluje svůj pohled na současnou situaci.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
Ukrajina (válka na Ukrajině)
Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.
Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.
autor: pro