Zeman: Prezident má říct 'Nefachčenka, nejste obětí rasové diskriminace'

10.08.2012 20:10 | Zprávy

Během debaty v Havlově institutu se třemi kandidáty na úřad prezidenta – Milošem Zemanem, Janem Fischerem a Jiřím Dienstbierem, kterou uspořádala 7. srpna organizace Prague Pride, došlo i na problematiku sociálně vyloučených menšin. Protože čtenáře ParlamentníchListů.cz zaujalo zejména vystoupení Miloše Zemana, přinášíme podrobnější záznam z jeho vystoupení, a zároveň stanovisko senátora Jiřího Čunka (KDÚ-ČSL), který se této problematice už dlouhodobě věnuje.

Zeman: Prezident má říct 'Nefachčenka, nejste obětí rasové diskriminace'
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Na otázku týkající se již zmíněných sociálních menšin, a jak by se k problematice účastníci debaty stavěli v případné roli prezidenta, Miloš Zeman podotkl, že je to spíše dotaz na budoucí premiéry, než na úřad prezidenta. „Poněkud přeceňujete kompetence prezidenta,“ řekl. „Pokusím se vyjádřit své stanovisko občana Zemana, a z toho bude přirozeně vyplývat, co bych se, byť i neformálním působením, snažil dělat jako případný prezident,“ dodal svým osobitým stylem.

Pro některé není práce a jiní pracovat prostě nechtějí

Miloš Zeman začal Šluknovským výběžkem, o němž během debaty zazněla zmínka. Zdůraznil, že tamní napětí má dva podstatné faktory. Za první označil nedostatek pracovních příležitostí. „Tím druhým je neochota části lidí pracovat,“ konstatoval.

Zeman připomněl, že pokud jde o nedostatek pracovních příležitostí, není to jen o Šluknovském výběžku. „Obecně je nedostatek pracovních míst v naší republice způsobován tím, že neustále klesají v obecních, krajských, ale i v centrálním rozpočtu výdaje na investice, které jsou nahrazovány jednak splácením úroků dluhů, a jednak vládní i osobní spotřebou,“ konstatoval.

Jak dále řekl, je zastáncem velmi nepopulárního opatření. „Je třeba „reorientovat“ tyto výdajové struktury směrem od konzumní společnosti ke společnosti investiční,“ řekl Zeman. Připomněl, že právě investice a jedině ony vytvářejí nové pracovní příležitosti. „Spotřeba je v podstatě nevytváří,“ dodal.

Omezení dávek může přijít až po nabídce práce

„Teprve když můžeme sociálně vyloučeným nabídnout nové pracovní příležitosti, můžeme také uvažovat o omezení sociálních dávek,“ řekl čestný předseda SPOZ, což podle něj souvisí s již zmíněným, rovněž nepopulárním, druhým faktorem, kdy lidi prostě pracovat nechtějí.

„Já sám jsem ale zažil v desítkách případů, ať už v diskuzi na pracovních úřadech, nebo s podnikateli, kdy ten pracovní úřad podnikatelům poslal uchazeče o práci, on řekl ano, já mám volné místo, mohu vás zaměstnat, a ti uchazeči řekli, já nepotřebuji to místo, já potřebuji jen razítko, že pro mne žádné místo nemáte,“ uvedl příklad Miloš Zeman. „Dívejme se proto na věc realisticky z obou stran této mince, a nikoli z jedné,“ dodal.

Jak řekl, bude vždy solidarizovat s člověkem, který hledá práci, nemá ji, a je třeba udělat z občanského nebo i prezidentského hlediska vše možné pro to, aby se rozsah pracovních příležitostí zvýšil. „K tomu jsou, jak už jsem řekl, ty investice,“ připomněl.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…