Aš: Památník padlých ve Vernéřově se bude upravovat

22.05.2017 7:32 | Zprávy

Rada města Aše schválila výsledek výběrového řízení na opravu památníku padlých ve Vernéřově a pověřila starostu města k podpisu smlouvy o dílo s firmou Petr Žáček, se sídlem v Habartově. Tolik usnesení rady města z 15.5.2017.

Aš: Památník padlých ve Vernéřově se bude upravovat
Foto: wikipedia
Popisek:

O pomníku ve Vernéřově jsem už v minulosti informoval. Na základě žádosti soukromé společnosti, na jejímž pozemku se nacházel, přešla péče o památník v loňském roce na „bedra“ města. V kronice obce Vernéřov z roku 1925, uložené ve státním okresním archivu v Chebu, se našla fotografie, zachycující původní podobu prostranství. Do té chce nyní úřad pietní místo v maximální míře opět vrátit.

Za částku 73 630 korun, kterou vítěz výběrového řízení nabídl, bude očištěno těleso pomníku, včetně přístupových schodů a sloupků, sloupky budou znovu osazeny a vyrovnány, ve zlatém odstínu se obnoví písmo, v počtu 1052 písmen. Součástí zakázky jsou i drobné terénní úpravy. Už dříve odtud byly odstraněny stromy, které do památníku prorůstaly.

Na Ašsku je dvacet šest válečných hrobů a pietních míst, připomínajících dávné bitvy a jejich oběti. Šestadvacátým zákonem evidovaným místem je právě památník padlých ve Vernéřově.

Péči o válečné hroby upravuje zákon č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech, který obcím s rozšířenou působností ukládá některé povinnosti, přičemž se nerozlišuje, zda se jedná o hroby našich nebo spojeneckých vojáků či hroby bývalých nepřátel. Na všechny padlé se totiž nahlíží jako na oběti válek. Cílem péče je zachování památníků či hrobů v důstojném stavu. Památník ve Vernéřově je věnován obětem první světové války.

Na snímcích je původní podoba památníku z roku 1925, tedy z období, kdy byl vybudován a odhalen, a podoba současná.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Úpravy Dělnického domu zvýší komfort návštěvníků

11:17 Blansko: Úpravy Dělnického domu zvýší komfort návštěvníků

V Dělnickém domě skončila další etapa postupné rekonstrukce. Budova dostala novou vzduchotechniku, p…