Bohumínská televize TIK vysílá už čtvrt století

30.08.2024 10:23 | Tisková zpráva

Přesně pětadvacet let sledují obyvatelé Bohumína dění ve městě prostřednictvím obrazovek. Televizní informační kanál (TIK) se divákům poprvé představil v srpnu 1999 a od té doby se stal neodmyslitelným společníkem domácností. Ročně odvysílá 800 reportáží a desítky dalších pořadů.

Bohumínská televize TIK vysílá už čtvrt století
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

S nápadem založit bohumínskou televizi přišel kameraman, fotograf, nadšenec pro historii a místní patriot Jiří Spáčil. První moderátorskou tváří studia se stala Katherini Davasová.

„Jednoho dne Jirka zazvonil u mých dveří a říká mi, že příští týden točíme. Úplně první vstup jsme dělali z náměstí před radnicí. Začátky byly opravdu náročně, neměla jsem zkušenosti před kamerou, před tím jsem jen párkrát moderovala akce pro dům dětí a mládeže. Takže jsem nevěděla, jak to dělat správně. Ale zkusili jsme to a myslím, že to vyšlo. Svědčí o tom dnešní redakce TIKu, která je úplně jiná a mnohem profesionálnější, než za mé éry,“ zavzpomínala v pořadu Host studia B první moderátorka. Po ní se postupně na obrazovce i za kamerou vystřídala řada jmen, stálicí posledních dvou dekád místního televizního zpravodajství je Lukáš Kania, který se ke štábu připojil v roce 2003.

Studio původně sídlilo přímo v budově radnice, dnes má své prostory na náměstí T. G. Masaryka. Kromě půlhodinového zpravodajského bloku, který TIK uvádí jako týdeník s premiérou každou sobotu, zprostředkovává divákům i talk-show se zajímavými osobnostmi, dokumenty a živé přenosy. Mezi oblíbené pořady patří i BQíz s hádankou a soutěžní magazín Kdo ví, odpoví. Právě letos odměňuje televize vylosované výherce originálním hrnkem z limitované edice vydané k 25. výročí.

Starosta Bohumína Petr Vícha, který je ve své funkci o pět let déle, k narozeninám TIKu poznamenal: „Podoba naší televize je výsledkem dlouholeté každodenní práce srdcařů, kteří mají Bohumín za své město. Zatímco já po třiceti letech na radnici začínám pokukovat po důchodu, TIK je pořád juniorem. Díky kvalitnímu zpravodajství, které dokáže obsáhnout všechny oblasti života v Bohumíně, díky pestrému spektru pořadů a také přitažlivé vizuální podobě, jej čeká dlouhá a úspěšná budoucnost.“

Držitelem licence pro vysílání stanice je videostudio Spáčil - TV Marko, jejím generálním partnerem město Bohumín. Televize vysílá 24 hodin v sítích vybraných kabelových operátorů a na 45. kanálu DVB-T2. Kompletní videoarchiv pořadů najdou sledující na webu ZDE v sekci Zpravodajství.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Město nabízí parkoviště pro dojíždějící zdarma

11:17 Jihlava: Město nabízí parkoviště pro dojíždějící zdarma

Minimálně deset lokalit nabídne více než 600 míst pro parkování dojíždějících zdarma. Některá parkov…