Břeclav: Lávka u „Vídeňáku“ prochází opravou, od pondělí bude uzavřená

13.09.2024 10:23 | Tisková zpráva

Desítky i stovky Břeclavanů a v sezóně také cykloturisté přechází řeku Dyji přes oblíbenou lávku vedle „vídeňského“ železničního mostu. Lávka, která lidem slouží už 35 let, právě teď prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Břeclav: Lávka u „Vídeňáku“ prochází opravou, od pondělí bude uzavřená
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

"Po první etapě, která spočívala v opravě nosných betonových pilířů, přichází na řadu oprava samotné konstrukce lávky, která bude vyžadovat její dočasné uzavření," informuje starosta Břeclavi Svatopluk Pěček. Uzavírka začne už v pondělí 16. září. Trvat by měla nejdéle dva měsíce. Dyji budou moci pěší překonat nejblíže po lávce u Střední školy Edvarda Beneše.

Na opravách se spolupodílí Správa železnic a město Břeclav. Právě díky vzájemné spolupráci Břeclavané o hojně využívané přemostění nepřijdou. Ještě v loňském roce byl totiž ve hře i scénář jejího úplného zrušení.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7105 lidí

Lávka od počátku sloužila zejména k vedení zabezpečovacích a sdělovacích kabelů. České dráhy, které ji před více než třemi desítkami let stavěly, na ní umožnily také pohyb pěších. A stala se tak velmi oblíbenou spojnicí mezi oběma břehy řeky.

„V loňském roce jsme upozornili Správu železnic, která dnes lávku spravuje, že by potřebovala celkovou rekonstrukci,“ vrátil se o rok zpět břeclavský starosta. Od Správy železnic však tehdy přišla nečekaná odezva. „Sdělili nám, že rekonstrukce lávky bude finančně poměrně nákladná, proto zvažují, že kabely přesunou na těleso mostu a lávku zruší. To pro nás ovšem bylo nepřijatelné,“ rezolutně prohlásil Svatopluk Pěček.

Po sérii jednání se Správou železnic dospěly obě strany ke kompromisu. „Máme eminentní zájem na tom, aby lávka zůstala pro veřejnost zachovaná. Proto jsme se dohodli, že se město bude finančně podílet i na její rekonstrukci,“ vysvětlil starosta.

Náklady na opravu činí zhruba 4,5 milionu korun bez DPH. Město se na ní podílí polovinou nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Rozhodnuto. Město může podepsat smlouvu na rekonstrukci bazénu

22:41 Liberec: Rozhodnuto. Město může podepsat smlouvu na rekonstrukci bazénu

Liberec může definitivně podepsat smlouvu na rekonstrukci plaveckého bazénu, kterou na základě soutě…