České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

28.09.2024 16:09 | Tisková zpráva

V centrálním parku sídliště Máj lampy snižují světelný smog a méně ruší sousedící bytové jednotky. Aby lampy lépe sloužily chodcům, méně oslňovaly obyvatele okolních domů a celkově se snížil světelný smog zatěžující okolí, rozhodlo město přes správce veřejného osvětlení Dopravní podnik města České Budějovice, a. s., o výměně celkem 115 svítidel.

České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

„K výměně nás vedlo vícero podnětů od občanů bydlících v těsné blízkosti jednotlivých svítidel s odkazem na rušivé světlo a světelný smog. Celou věcí jsme se zabývali, provedli místní šetření a výsledky skutečně potvrdily poukazované skutečnosti. Nová moderní svítidla už mají vypočtenou charakteristiku a intenzitu pro výrazné omezení rušivého světla, což je mnohem příjemnější. Důležitá je i skutečnost, že vedle snížení energetické náročnosti o 37 MWh, což se rovná spotřebě 10 rodinných domů ročně, vůbec nedochází ke snížení bezpečnosti pohybu chodců v nočních hodinách. Výměnu realizoval Dopravní podnik ČB, který pro město zajišťuje správu veřejného osvětlení,“ vysvětlil náměstek primátorky Michal Šebek.

Svítidla jsou směřována efektivně na chodníky, navíc poskytují lepší viditelnost díky teplému odstínu bílého světla, které co nejméně zkresluje barvy předmětů a vizuálně je nasvícený prostor mnohem příjemnější.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 4197 lidí

LED svítidla s příkonem 45 W a 30 W výrazně omezují rušivé světlo a eliminují světelný smog díky přesně zvolené optice a výkonu. Svítidla umístěná nejblíže budovám jsou navíc opatřena speciálními clonkami pro další eliminaci rušivého světla. V době nejmenšího pohybu chodců od půlnoci do 4 hodin ráno se lampy automaticky stmívají o 50 procent.

Zlepšení veřejného osvětlení přispívá nejen ke kvalitnějšímu spánku obyvatel, ale i k ochraně životního prostředí. Světelné znečištění má negativní dopad na ekosystémy a narušuje přirozené noční chování živočichů, např. ptáků. Problém způsobuje i rostlinám, které vlivem nevhodného nočního osvětlení mohou na jaře dříve vykvétat a přemrznout.

Dopravní podnik pro statutární město spravuje veřejné osvětlení desátým rokem. Kromě průběžné obnovy svítidel zajišťuje také kompletní servisní činnost včetně preventivní údržby a operativních oprav 24 hodin denně. Nedílnou součástí správy je i administrativa a účast ve stavebních řízeních v souvislosti s umístěním stožárů a kabelů veřejného osvětlení, které jsou prakticky v každé ulici v Českých Budějovicích.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo realizovat výměnu osvětlení na Máji, která byla reakcí na podněty od samotných občanů. Pozitivní odezva na sebe nenechala dlouho čekat. Obyvatelé si pochvalují, že venkovní světlo není tolik rušivé a už jim nesvítí do bytu,“ uvedl ředitel DPMCB Slavoj Dolejš.

I v dalších částech města budou podobné úpravy veřejného osvětlení ještě letos následovat. Nových šetrnějších svítidel se dočkají například obyvatelé sídliště Šumava na náměstíčku v ulici J. Opletala, vnitrobloku v Suchém Vrbném mezi ulicemi J. Dobrovského a Pod Lékárnou nebo na Lidické třídě naproti katastrálnímu úřadu. Problém s rušivým světlem zářícím do oken bude město v nejbližší době řešit také v ulicích Jeronýmova, Bachmačská a Větrná. S těmito úpravami chce město dál pokračovat a postupně vytipovává další lokality, kde chce v roce 2025 provést změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

16:09 České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

V centrálním parku sídliště Máj lampy snižují světelný smog a méně ruší sousedící bytové jednotky. …