Kultivované maso představuje pravé živočišné buňky, které však nevyrostly v těle zvířete, ale v tzv. kultivátoru. V tomto kontrolovaném prostředí dochází za přesně stanovených podmínek k růstu buněk. Proces je velmi podobný například tomu, když doma v kuchyni pěstujeme kvásek. Výsledný produkt je z kultivátoru sklízen, kontrolován a zasílán výrobcům pokrmů pro domácí mazlíčky.
„V průběhu roku 2025 plánujeme zvýšit výrobu kultivovaného masa až na 500 kg denně, čímž by se naše společnost stala největším výrobcem této suroviny na světě. Očekáváme, že díky tomu vygenerujeme obrat v nižších desítkách milionů korun,“ říká Roman Kříž, CEO Bene Meat Technologies, a doplňuje další benefity: „Kultivované maso přináší možnost získávat skutečnou živočišnou bílkovinu bez nutnosti zabíjet zvířata, a navíc s nižším dopadem na životní prostředí, než je tomu u většiny tradičních chovů zvířat.“
Kultivace masa je moderní a rychle se rozvíjející obor biotechnologie. Bene Meat Technologies se začalo tomuto oboru věnovat v roce 2020 a na výzkumu spolupracuje s několika pracovišti předních českých univerzit. Firma se svojí velikostí a počtem zaměstnanců a celkovým know-how řadí k světovým špičkám v oboru. Pro ilustraci: možnost komerčně prodávat kultivované maso mají pouze dvě firmy z USA, jedna z Austrálie a jedna z Izraele. Oprávnění k prodeji kultivovaných buněk jako krmné suroviny pro domácí zvířata mají na celém světě pouze česká Bene Meat Technologies a britská společnost Meatly.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV