Frýdek-Místek: Město má opět šanci tískat Český dům, chce v něm vybudovat zázemí pro děti

05.06.2024 10:23 | Tisková zpráva

Frýdek-Místek opět usiluje o Český dům. Radnici se podařilo vyjednat s vlastníkem nižší kupní cenu nemovitosti. Do historické budovy chce město po případném nabytí a rekonstrukci přestěhovat Volnočasové středisko pro děti a mládež Klíč.

Frýdek-Místek: Město má opět šanci tískat Český dům, chce v něm vybudovat zázemí pro děti
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Chátrajícímu Českému domu v centru Frýdku-Místku se blýská na lepší časy. Radnice nevzdala své úsilí historickou nemovitost s okolními pozemky získat do majetku města a vyjednala s vlastníkem nižší kupní cenu.

„Chceme ukončit chátrání objektu Českého domu. Město má velkou šanci zachránit významnou památku, což je důležité pro město, které přišlo o celá historická jádra v důsledku socialistického bourání v 70. letech. Je důležité jej zachránit nejen pro jeho slavnou minulost, a proto se ani po neúspěšných dražbách nevzdáváme a usilujeme o něj formou přímého prodeje. K získání nemovitosti do majetku a péče města nyní stačí nadpoloviční souhlas zastupitelů a můžeme se pustit do oprav,“ potvrdil náměstek primátora pro investice, finance a rozpočet, útvar hlavního architekta a majetkoprávní vztahy Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Původně byla nemovitost s pozemky nabízena v dražbě za 25 milionů korun, avšak první posudek města vyčíslil jejich hodnotu na 22,6 milionu. V druhé dražbě byla cena snížena na 22,5 milionu korun, město ale nepřihodilo. Radnice nadále jednala s vlastníkem a dostala přímou nabídku na odkup nemovitosti za 21 milionů, nechala si udělat aktuální odborný odhad, který ocenil Český dům na 18,3 milionu korun. Radnice proto pokračovala v jednáních a došla k nejnižší možné a kompromisní kupní ceně 19,9 milionu korun.

Frýdek

Navíc má město konkrétní plán, jak budovu po rekonstrukci využít. Přestěhovat by se do ní mělo Volnočasové středisko Klíč, které patří svým rozsahem činnosti k největším volnočasovým střediskům v České republice. Středisko každoročně otevírá na 200 kroužků a kurzů, kterých se účastní okolo 2 000 účastníků. Letos pořádá 34 táborů, z toho 28 příměstských v prostorách organizace. V průběhu celého roku mnoho dalších akcí pro veřejnost nebo předmětové soutěže pro až 10 tisíc účastníků ze základních škol. Dlouhodobě se však potýká s nevhodnými prostory.

„Organizace činnosti tak velkého rozsahu s tak velkým zaměřením je náročná i na prostory, které jsou v současné době nevyhovující. Klíč působí ve staré městské zástavbě a pronajímá si další prostory po městě. Přesun veškeré činnosti střediska do Českého domu by byla ideální i vzhledem k těsné blízkosti největšího místeckého parku,“ vysvětlil náměstek primátora pro sociální péči, sociální služby a zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Marcel Sikora (SPOLU).

„Působením naší organizace v budově Českého domu by se vyřešila spousta potíží, se kterými se během zajišťování aktivit pro děti a mládež denně potýkáme. Vzniklo by více místností, odborné učebny, specializované klubovny, sály a další. Prostory by byly upraveny na míru a byly by bezbariérové. A velkou devizou by byly venkovní prostory napojené přímo na park. Jsme nadšení z představy možností, které by se nám a všem dětem na novém působišti otevřely,“ sdělil ředitel SVČ Klíč Frýdek-Místek Patrik Siegelstein.

Český dům nemá žádnou památkovou ochranu, přičemž mnoho let chátrá a vzniká reálná obava, že by v případě nabytí vlastnictví jinou osobou mohlo dojít k jeho demolici a vybudování zcela odlišného typu stavby a využití, na což by město nemělo žádný vliv.

„Městu patří pás budov od městské knihovny, kina Vlast, přes budoucí kulturní centrum, historický Národní dům a budoucí galerii Záložna – jediný Český dům ve vlastnictví chybí. V případě nabytí tohoto objektu bychom jako město spravovali souvislý pás budov a mohli ovlivňovat jednotnou estetičnost a funkčnost této exponované části města. Podařilo se nám vyjednat nejnižší možnou kupní cenu, získání Českého domu je nyní jedinečnou možností, jak Frýdek-Místek opět posunout o krok kupředu. Nejenže zachráníme Český dům, ale těší mě, že můj nápad na využití Českého domu pro aktivity Střediska volného času Klíč tak silně rezonuje. Jde o řešení dva v jednom, kdy máme jedinečnou šanci nabídnou dětem atraktivní prostředí a zároveň zachránit významný symbol města,“ potvrdil primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Budova pochází z roku 1899, kdy vznikla jako nové středisko místeckých Němců, s názvem Deutsches Haus, tedy Německý dům. Nacházely se v ní zdobené sály, divadelní pódium, velká knihovna a další místnosti využívané k bohatému kulturnímu životu obyvatel. Po 2. světové válce se celý areál přejmenoval na Český dům.

V současné době je areál silně zanedbaný a zdevastovaný. Spolu s nabytím nemovitosti by byly smírem ukončeny všechny případné nejasnosti okolo pozemků v parku. Tyto pozemky k nemovitosti náleží a částečně je využívá město, a naopak pozemky města jsou využívány vlastníkem Českého domu.

O budoucnosti Českého domu se definitivně rozhodne na zasedání zastupitelstva 12. června 2024.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Projekt „fakultní školy“ cílí i na Karlovarský kraj

22:27 Cheb: Projekt „fakultní školy“ cílí i na Karlovarský kraj

Vybrané školy v Karlovarském kraji by se měly stát fakultními školami Fakulty pedagogické Západočesk…