Frýdek-Místek: Převzali jsme Český dům, začínáme se záchovnými pracemi

15.08.2024 10:23 | Tisková zpráva

Objekt Českého domu s přilehlými pozemky převzalo do vlastnictví město Frýdek-Místek. Radnice nechala budovu ihned oplotit a povolala technické služby k záchovným pracím, aby nedocházelo k další devastaci historické perly v centru města.

Frýdek-Místek: Převzali jsme Český dům, začínáme se záchovnými pracemi
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Český dům se po letech dočká odborného zásahu vedoucího k jeho záchraně. Město Frýdek-Místek objekt s významnou historií zakoupilo a plánuje v něm vybudovat zázemí pro volnočasové aktivity dětí. Nyní po všech administrativních náležitostech dům převzalo a nejprve se pustí do záchovných prací.

„Byl to i můj sen, zachránit pro naše město kousek historie, vrátit zašlou slávu místům, ke kterým máme vztah, které nosíme v srdci. Po letech jednání, měsících příprav a týdnech administrace jsem konečně převzal klíč od Českého domu a ihned jsme odstartovali novou etapu tohoto historického skvostu. Děkuji všem, kteří mi i kolegům v souvislosti se záchrannou misí píší, tolik pozitivních zpráv, mailů, vzkazů i milých slov při osobních setkáních jsem dlouho nezažil. Je vidět, že Frýdek-Místek je plný lidí, kteří mají své město opravdu rádi,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M) po převzetí klíčů.

Město ihned zahájilo důkladnou kontrolu objektu a technické služby jej oplotily. V rámci záchovné údržby provedou technické služby všechny možné úkony, aby zabránily dalšímu chátrání budovy.

„Mimo jiné odstraní vady, které na budově způsobil déšť, a zajistí ji tak, aby se vady neprohlubovaly. Jsme v pravidelném kontaktu s Volnočasovým střediskem Klíč, se kterým nyní vyladíme podobu jejich budoucího zázemí. Připravíme architektonickou soutěž,“ upřesnil primátor Petr Korč.

Původně Německý dům sloužil jako nové středisko místeckých Němců. Nacházely se v něm zdobené sály, divadelní pódium, knihovna a další místnosti využívané k bohatému kulturnímu životu obyvatel. Po 2. světové válce byl přejmenován na Český dům. V současné době je areál silně zanedbaný a zdevastovaný.

Městu patří pás budov od městské knihovny, kina Vlast, přes budoucí kulturní centrum, historický Národní dům a budoucí galerii Záložna – jediný Český dům ve vlastnictví chyběl. Nyní město spravuje souvislý pás budov a má vliv na jednotnou estetičnost a funkčnost této exponované části města.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

10:44 Jihlava: Dům Gustava Mahlera připravuje novou výstavu fotografií

Výstava v Domě Gustava Mahlera s prostým názvem Fotografie představuje výběr z díla Květoslava Přiby…