Frýdek-Místek: Převzali jsme Český dům, začínáme se záchovnými pracemi

15.08.2024 10:23 | Tisková zpráva

Objekt Českého domu s přilehlými pozemky převzalo do vlastnictví město Frýdek-Místek. Radnice nechala budovu ihned oplotit a povolala technické služby k záchovným pracím, aby nedocházelo k další devastaci historické perly v centru města.

Frýdek-Místek: Převzali jsme Český dům, začínáme se záchovnými pracemi
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Český dům se po letech dočká odborného zásahu vedoucího k jeho záchraně. Město Frýdek-Místek objekt s významnou historií zakoupilo a plánuje v něm vybudovat zázemí pro volnočasové aktivity dětí. Nyní po všech administrativních náležitostech dům převzalo a nejprve se pustí do záchovných prací.

„Byl to i můj sen, zachránit pro naše město kousek historie, vrátit zašlou slávu místům, ke kterým máme vztah, které nosíme v srdci. Po letech jednání, měsících příprav a týdnech administrace jsem konečně převzal klíč od Českého domu a ihned jsme odstartovali novou etapu tohoto historického skvostu. Děkuji všem, kteří mi i kolegům v souvislosti se záchrannou misí píší, tolik pozitivních zpráv, mailů, vzkazů i milých slov při osobních setkáních jsem dlouho nezažil. Je vidět, že Frýdek-Místek je plný lidí, kteří mají své město opravdu rádi,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M) po převzetí klíčů.

Město ihned zahájilo důkladnou kontrolu objektu a technické služby jej oplotily. V rámci záchovné údržby provedou technické služby všechny možné úkony, aby zabránily dalšímu chátrání budovy.

„Mimo jiné odstraní vady, které na budově způsobil déšť, a zajistí ji tak, aby se vady neprohlubovaly. Jsme v pravidelném kontaktu s Volnočasovým střediskem Klíč, se kterým nyní vyladíme podobu jejich budoucího zázemí. Připravíme architektonickou soutěž,“ upřesnil primátor Petr Korč.

Původně Německý dům sloužil jako nové středisko místeckých Němců. Nacházely se v něm zdobené sály, divadelní pódium, knihovna a další místnosti využívané k bohatému kulturnímu životu obyvatel. Po 2. světové válce byl přejmenován na Český dům. V současné době je areál silně zanedbaný a zdevastovaný.

Městu patří pás budov od městské knihovny, kina Vlast, přes budoucí kulturní centrum, historický Národní dům a budoucí galerii Záložna – jediný Český dům ve vlastnictví chyběl. Nyní město spravuje souvislý pás budov a má vliv na jednotnou estetičnost a funkčnost této exponované části města.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…