Havířov má první parkourové hřiště

09.07.2022 13:32 | Tisková zpráva

Tyče v různých výškách, dřevěné kladiny nebo svislé stěny. To nabízí nové parkourové hřiště v Havířově, které vyrostlo v centru města Na Nábřeží, hned vedle hřiště workoutového.

Havířov má první parkourové hřiště
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Parkour je jeden z nejmladších sportů oblíbený hlavně mezi teenagery, kteří se vyžívají v elegantních přeskocích, saltech a flipech. Náklady na pořízení hřiště byly necelé dva miliony, přičemž rovný milion věnovala Nadace ČEZ. Jedná se o další Oranžové hřiště v Havířově a první parkourové vůbec.

Hlavními prvky nového hřiště jsou tyče zasazené v různých výškách a určené pro trénink rovnováhy i k rozvoji síly na hrazdách ve formě shybů, přítahů do vzporu a také k rozvoji obratnosti. Dalšími prvky jsou dřevěné kladiny pravidelného válcového tvaru určené k přeskakování různými způsoby a k rozvoji rovnováhy. Mezi atraktivní prvky patří také svislé stěny určené k nácviku výlezů a slezů. Podloží tvoří pryžová dopadová plocha. Hřiště obsahuje vše podstatné pro bezpečný a efektivní trénink parkouru.

„Milion korun od Nadace ČEZ není zanedbatelná částka a já věřím, že moderní parkourové hřiště mládež nadchne. Prostory hřiště jsou otevřené, k dispozici všem zájemcům o trochu adrenalinu. Navíc celé prázdniny jsou před námi. Společnost ČEZ ESCO je nám partnerem nejen při modernizaci energetiky v Havířově, ale také při každodenním rozvoji našeho města. Několik společných projektů zvelebování Havířova máme za sebou a další chystáme. Například nasvětlení přechodu na ulici Frýdecká, na kterém se bude Nadace ČEZ taktéž finančně podílet,“ pochvaluje si spolupráci primátor Havířova Josef Bělica.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6143 lidí

Z nového hřiště je nadšený i radní pro sport Daniel Vachtarčík: „Hřiště bude sloužit převážně široké veřejnosti, zejména parkourové komunitě, ale využít ho mohou i sportovci z jiných odvětví. Sportoviště je přístupné jak dětem, tak dospělým. Dále je využíváno v rámci činnosti organizace ADD lead, jenž má v Havířově přes 70 členů. Hřiště slouží jak pro pravidelnou činnost, tak například pro letní příměstské tábory nebo workshopy pro rodinu. Sportoviště bude využíváno celoročně.“

„Nápad na vybudování parkourového hřiště přišel přímo od občanů Havířova, kteří se tímto sportem zabývají, jako námět do participativního rozpočtu. Skončil však těsně pod čarou, a tak vedení města hledalo další možnosti, jak peníze získat a vytoužené hřiště vybudovat," doplnil generální ředitel společnosti ČEZ Energo a předseda představenstva firmy ENVEZ Martin Václavek.

Parkour je druh moderní pohybové disciplíny, jejímž základem je schopnost dostat se z jednoho bodu do druhého co nejefektivněji za použití vlastního těla. Název disciplíny vznikl kolem roku 1998 a definoval ho Francouz David Bell. Cílem je být silnější a zdokonalovat se v umění pohybu v přirozeném životním prostředí, nejprve v lese a pak právě ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Den plný koní, dětí, náročné práce i oslavy

20:27 Hustopeče: Den plný koní, dětí, náročné práce i oslavy

Jízdárny Centra volného času Pavučina se otevřely veřejnosti a místní ošetřovatelé i svěřenci předve…