Hradec Králové: Do participativního rozpočtu přihlásili lidé 49 projektů

05.06.2024 13:05 | Tisková zpráva

Návrhy projektů do prvního ročníku participativního rozpočtu s názvem Pro(buď) Hradec mohli zájemci podávat do pátku 31. května. Město jich obdrželo celkem 49, z toho 27 malých a 19 velkých, další tři projekty zatím ještě nebyly rozřazeny.

Hradec Králové: Do participativního rozpočtu přihlásili lidé 49 projektů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Všechny teď radnice posoudí a dodatečně roztřídí, finální čísla v obou kategoriích se tak mohou ještě změnit. Samotné hlasování o projektech, na které je v letošním roce vyčleněno deset milionů korun, by mělo být zahájeno v září přes aplikaci Munipolis.

V prvním ročníku projektu Pro(buď) byl Hradec se sešlo na 49 návrhů projektů, u nichž se bude nyní prověřovat, zda splňují daná kritéria. V průběhu podávání návrhů byl k dispozici koordinátor participativního rozpočtu, který zůstává v kontaktu s navrhovateli a v případě potřeby je požádá o doplnění.

„Navrhovatelé projektů si vyzkouší, jaké je to zařídit projekt, vyřídit potřebnou dokumentaci a budou součástí celého řízení. O tom, který projekt se má uskutečnit, rozhodnou sami občané pomocí hlasování přes aplikaci Munipolis,“ uvádí náměstek odpovědný za oblast IT a digitalizaci Pavel Vrbický.

Projekty jsou rozděleny do dvou kategorií a vyčleněno je na ně rovných deset milionů korun. Na malé projekty jsou připraveny čtyři miliony korun. Jejich realizace, provoz a údržba na první rok by měla být v součtu minimálně 20 tisíc korun včetně DPH a neměla by přesáhnout částku 400 tisíc korun včetně DPH.

Na velké projekty, které zahrnují provoz a údržbu na první rok a jsou v součtu minimálně 400 tisíc korun včetně DPH a nepřesáhnou částku dva miliony korun včetně DPH, je vyčleněno šest milionů. Vybraný projekt musí být přístupný veřejnosti po většinu dne a bez finančních nákladů a musí být přínosný pro město a občany.

V následujících týdnech proběhne v budově magistrátu schvalovací proces a všichni navrhovatelé dostanou zpětnou vazbu. O projektech, které bude možné provést, se bude hlasovat v září.

„Do hlasování se bude moci zapojit každý, kdo ve městě pracuje, studuje nebo bydlí a dosáhl již 15 let věku. Dále nepostoupí jen návrh, který získá přes 33 procent podílu negativních hlasů ze všech odevzdaných návrhů. Projekt, který získá nejvíce hlasů, musí být uskutečnitelný do dvou let,“ dodává náměstek Vrbický.

Informace o projektu je možné nalézt na stránkách města Hradec Králové nebo ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Martin Exner byl položen dotaz

zásah na FF UK

Dobrý den, souhlasím s vámi, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu, když bude třeba ministr a policie tvrdit, jak bylo vše v pořádku, tak to je přeci výsměch, když se ví, že to tak úplně nebylo. A pokud si chybu nepřiznáte, jak se z ní chcete poučit? Mně je částečně těch zasahujících i líto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Na území města začíná od 1. července platit zákaz stání kamionů

7:04 Plzeň: Na území města začíná od 1. července platit zákaz stání kamionů

V Plzni v pondělí 1. července 2024 vstoupí v platnost zónové dopravní značky, které regulují stání k…