Hradec Králové: Školy budou mít nové kolárny pro žáky a učitele

04.10.2024 19:45 | Tisková zpráva

Ve čtyřech základních školách město vybuduje nové kolárny. Zřídit bezpečné a komfortní zázemí pro cyklisty je jedním z opatření školních plánů mobility, které radnice letos nechala zpracovat u vybraných škol v Hradci Králové. Jejich cílem je snížit dopravní zátěž v okolí škol, zajistit větší bezpečí na cestách i zlepšení povědomí o aktivním a zdravém stylu života nejen u školáků. Nové kolárny by se v areálech ZŠ Josefa Gočára, Úprkova, Habrmannova a Milady Horákové mohly objevit v průběhu druhé poloviny příštího roku.

Hradec Králové: Školy budou mít nové kolárny pro žáky a učitele
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Dopravní situace v blízkosti většiny hradeckých škol je především ráno a odpoledne poměrně hektická a často zde mohou vznikat nebezpečné situace. Řešením je mimo jiné snížit podíl dětí a učitelů, kteří se do školy dopravují autem. Průzkumy mezi žáky, které byly součástí procesu tvorby školních plánů mobility, poukázaly na přání jezdit do školy na kole nebo koloběžce, ale překážkou byla chybějící možnost jejich bezpečného uložení. Proto chceme po dohodě s vedením dotčených škol v jejich areálech vybudovat nové a bezpečné kolárny,“ říká Lukáš Řádek, náměstek primátorky Hradce Králové odpovědný za oblast investic a rozvoje města.

Školní plány mobility hradecká radnice nechala vypracovat pro lokality v okolí základních škol Josefa Gočára, Úprkova, Habrmannova a Milady Horákové. Letos na jaře probíhalo za aktivní účasti žáků školy terénní šetření a dotazníkový průzkum u rodičů, ze kterého nyní vyplynulo několik možností, jak dopravní situace v okolí vybraných škol řešit. První změny, které spočívají v úpravě dopravního značení či jiném uspořádání, se již u ZŠ Josefa Gočára uskutečnily, u ostatních tomu bude ještě do konce letošního roku.

Město si nyní nechá zpracovat projektovou dokumentaci na nové úschovny kol v těchto čtyřech základních školách, s výstavbou nových koláren pak počítá v příštím roce, kdy by také mohlo dojít ke stavebním úpravám na některých přechodech nebo křižovatkách v okolí vybraných škol. „Naším cílem je motivovat děti k tomu, aby vyměnily auto za jiný způsob dopravy, který přispívá nejen k jejich aktivnímu a zdravému životnímu stylu, ale zároveň je šetrnější k životnímu prostředí,“ dodává náměstek Řádek. Celkové náklady na tato opatření se nyní odhadují na osm milionů korun. Po jejich dokončení chce město tvorbu školních plánů mobility rozšířit do dalších hradeckých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Hradec Králové: Školy budou mít nové kolárny pro žáky a učitele

19:45 Hradec Králové: Školy budou mít nové kolárny pro žáky a učitele

Ve čtyřech základních školách město vybuduje nové kolárny. Zřídit bezpečné a komfortní zázemí pro cy…