Hradec Králové: V dubnu vyrazí k zápisům devět stovek budoucích prvňáčků

20.03.2024 19:26 | Tisková zpráva

Bezmála tisícovka budoucích prvňáčků vyrazí v dubnu k zápisům do základních škol v Hradci Králové. Ty se letos uskuteční v pátek 12. dubna a v sobotu 13. dubna, přičemž od 25. března mohou rodiče prvňáčků podávat přihlášky prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách některé ze sedmnácti hradeckých základních škol zřizovaných městem.

Hradec Králové: V dubnu vyrazí k zápisům devět stovek budoucích prvňáčků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Vloni do našich základních škol nastoupilo kolem devíti set prvňáčků a podobný počet očekáváme i letos. Rodiče mají opět možnost podávat přihlášky elektronicky, což je osvědčená forma. Celý proces je díky tomu rychlejší, pohodlnější a příjemnější pro rodiče a vlastně i samotné prvňáčky. Na osobním zápisu už se pak dokončí jen formality,“ uvedla hradecká primátorka Pavlína Springerová. Osobní zápisy na základních školách začínají v pátek 12. dubna ve 14 hodin a končí v 18 hodin, v sobotu 13. dubna se konají od 9 do 11 hodin. Do školy se musí dostavit zákonný zástupce dítěte se svým občanským průkazem a budoucí prvňáček se svým rodným listem. „Pokud bude zájem o zápis na konkrétní školu vyšší, rozhodovat budou daná kritéria. Jedno z nich vychází z ustanovení školského zákona, kdy škola přednostně přijímá žáky s trvalým bydlištěm ve školském obvodu základní školy. Druhým je, že škola přijme sourozence žáků, kteří již školu navštěvují. Když je počet zájemců vyšší než možnosti školy, výběr je proveden losováním,“ doplnil vedoucí odboru školství Magistrátu města Hradce Králové Zbyněk Bárta.

Rozbíhat se budou také zápisy k předškolnímu vzdělávání, které je povinné pro každé dítě, jež dovrší k letošnímu poslednímu srpnu věku pěti let. Zákonným zástupcům dětí je doporučováno provést elektronickou registraci dítěte, takzvaný elektronický předzápis, který bude zpřístupněn od 15. dubna. Samotný zápis se bude konat 13. a 14. května. Pravidla pro přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání pro školní rok 2024/2025 jsou zveřejněna na webových stránkách jednotlivých mateřských škol.

Kromě zápisu do prvních tříd se ve městě konají také zápisy do základních uměleckých škol. Přihlášky ke studiu lze podávat jen elektronicky do 30. května, popřípadě telefonicky. Podrobnější informace jsou na webových stránkách každé školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…