Hradec Králové: Zvon Augustin má zpět své srdce, zvonit bude už na Zelený čtvrtek

11.03.2024 7:17 | Tisková zpráva

Srdce hradeckého zvonu Augustin, které upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce, je zase zpět na svém místě. Opravu provedla odborná firma AB zvony a hodiny, a to podle odsouhlaseného způsobu a rozsahu, stanoveného památkáři. Zvon je znovu plně funkční, první zvonění se tak může uskutečnit už během Velikonoc na Zelený čtvrtek.

Hradec Králové: Zvon Augustin má zpět své srdce, zvonit bude už na Zelený čtvrtek
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Pokud lidé v průběhu úterního odpoledne zaslechli zvonění zvonu Augustin, jednalo se o kontrolní zvonění, které proběhlo po jeho opravě a je poselstvím skvělé zprávy, že na Zelený čtvrtek bude zvon zvonit, jak je tomu o Velikonocích zvykem,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50399 lidí

Srdce zvonu upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce a kvůli tomu se nemohlo uskutečnit novoroční zvonění. Vlivem otřesů, které provázejí zvonění, došlo k uvolnění a následnému vypadnutí dvou ze čtyř šroubů. Z ložisek se vyvlékl závěs a srdce zvonu vypadlo. Minulé úterý v ranních hodinách byla odbornou firmou AB zvony a hodiny z Petrovic u Karviné provedena oprava, a to podle předem odsouhlaseného způsobu a rozsahu památkáři.

„Byly demontovány ložiska a ložiskové domky ze šarnýru zvonu a byly nahrazeny novými. Srdce, které váží 250 kilogramů, bylo vyzvednuto do zvonu a uchyceno pevnostními šrouby, které byly chemicky zajištěny proti samovolnému uvolnění,“ popisuje Ivan Kurtev, jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnost, která má ve správě Bílou věž, v níž je zvon umístěn. Oprava, která zahrnovala materiál, posudky, odbornou revizi a dopravu, vyšla na více než 20 tisíc korun.

Po opravě proběhlo kontrolní zvonění, aby byla odzkoušena správná funkce zvonu po opravě. Zvonění provádí ručně několik zvoníků. Je navržen systém kontrol před zahájením zvonění, periodických kontrol a také pravidla šetrného zvonění na zvon v souladu se závazným stanoviskem orgánů památkové péče.

„Na další zvonění, tentokrát již v podobě zážitkového programu na Bílé věži se mohou těšit ve vybraných dnech a časech i návštěvníci. Ti, kteří byli přítomni při pádu srdce zvonu, mají možnost zúčastnit se dalšího zvonění zdarma,“ dodává náměstkyně Dvořáková.

Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru nebo ZDE. Informace, v které dny bude zvon Augustin znít a kdy je možné se prohlídkových okruhů zúčastnit, naleznou zájemci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…