Hustopeče: Nová výstava v muzeu? S jídlem o jídle, s přáteli o přátelství

09.07.2024 22:28 | Tisková zpráva

Taky si užíváte chvíle, kdy se sejdete s přáteli u jednoho stolu? Ředitelka Vídeňského centra pro klasickou fotografii – Natascha Auenhammer – rozhodně, a právě tak vznikla výstava nesoucí název „Stolování s přáteli“, která od poslední červnové neděle zdobí městskou galerii a spojuje díla několika umělců.

Hustopeče: Nová výstava v muzeu? S jídlem o jídle, s přáteli o přátelství
Foto: hustopece-city.cz
Popisek: Hustopeče

„Byla jsem pozvána, abych zde uspořádala výstavu pouze se svými fotografiemi, ale to jsem nechtěla, protože vždycky preferuji pracovat s ostatními umělci. Obvykle není snadné přivést na mé výstavy umělce, kteří nejsou fotografy. Tohle byla skvělá příležitost, a tak jsem si řekla, co kdybych pozvala nějaké známé a přátele. Pak přišel nápad na téma společného jídla a stravování s přáteli, což je sociálně velmi důležitá věc. Italové o tom často mluví, ale je to důležité i pro nás – je příjemné sedět spolu, jíst spolu a samozřejmě i spolu mluvit. A tohle všechno můžete zobrazit různými uměleckými způsoby,“ uvádí svou výstavu rakouská umělkyně Natascha Auenhammer.

Fotografie nebyla vášní Nataschi Auenhammer odjakživa – dříve se pohybovala ve sféře práva, které však má, dle jejích slov, k fotografii poměrně blízko. „Ve skutečnosti jsem nikdy nepracovala jako právnička. Studovala jsem právo, ale nakonec jsem to nedokončila. Změnit směr byla nakonec velmi dobrá myšlenka, i když i jako právnička potřebujete hodně fantazie. Vždycky mě bavilo hrát si se slovy jako právnička, ale svět obrazů je pro mě o něco víc. Promlouvat skrze obrazy je snazší a funguje to i mezinárodně. Takže pro mě to bylo velmi dobré rozhodnutí, protože je to také kreativní, i když jako právnička musíte být kreativní jiným způsobem,“ přemýšlí Auenhammer.

Zebra centrum pro klasickou fotografii, které najdete ve Vídni, založila Natascha Auenhammer už v roce 2000 jako fotolaboratoř pro analogovou fotografii. Z fotolaboratoře se však záhy stala i galerie, protože možností, jak ukázat ostatním krásné a povedené fotky, nebylo mnoho. Už patnáct let tak ukazuje nejen své výtvory, ale také díla ostatních umělců, podobně jako teď v Hustopečích. „Mám velké štěstí, že tady můžu být, protože je to nádherná galerie a jsou tu perfektní prostory. Myslela jsem si, že pověsit tady obrázky bude trochu složitější vzhledem té nádherné architektuře, ale naopak – bylo to velmi snadné a je to dokonale připravené, což je úžasné. Ve skutečnosti jsem byla pozvána Silvií Konrad, která tu má taky nějaké obrazy. Myslím, že zde v minulosti pořádala mnoho výstav, před několika lety, kdy sem zvala umělce z Vídně a Rakouska a dělali jakési střídavé výstavy,“ popisuje svou cestu z Vídně do Hustopečí Auenhammer.

Autorka vnímá jídlo jako součást života, jako produkt spojující lidi dohromady. Na výstavě „Stolování s přáteli“ není jídlo a jeho kultura zobrazena pouze na fotografiích, ale také prostřednictvím keramiky, olejomaleb a akvarelů. Díky tomu, že zde vystavuje několik autorů, nabízí výstava rozmanité výrazy umění. Každé dílo přináší svůj jedinečný pohled na téma jídla a společného stolování, což činí tuto výstavu bohatou a pestrou. V městské galerii ji můžete zhlédnout do 29. září.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny?

Jak si jako poslanci můžete dovolit mít prázdniny? Myslíte, že na ně máte nárok, a že není potřeba skoro dva měsíce něco řešit? Navíc je máte stejně dlouhé jako učitelé, kteří si ale jen tak přes rok volno vzít nemohou, za to absence poslanců na schůzích jsou docela běžné. A kdo jiný kromě dětí má v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Podchod pod Sucheniovou ulicí dostal novou výtvarnou podobu

22:05 Třebíč: Podchod pod Sucheniovou ulicí dostal novou výtvarnou podobu

Ve středu 28. srpna byla dokončena výmalba podchodu pro pěší a cyklisty pod Sucheniovou ulicí, který…