Jablonec nad Nisou: Primátor Vele - výběr daní musí být spravedlivý

27.09.2024 13:05 | Tisková zpráva

Potvrzení červnového znění OZV k dani z nemovitostí s místním koeficientem ve výši 2 a úkol pro primátora prověřit možnosti vydání opatření obecné povahy – to je výsledek projednávání hromadné připomínky, kterou se na svém posledním zasedání zabývali jablonečtí zastupitelé. Radní navíc schválili transparentní účet k výběru daně z nemovitostí.

Jablonec nad Nisou: Primátor Vele - výběr daní musí být spravedlivý
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Na město dorazila hromadná připomínka necelé padesátky podnikatelů, v níž požadovali zrušení v červnu schválené OZV k výpočtu daně z nemovitostí a snížení místního koeficientu, ve vyhlášce stanoveného na hodnotu 2. Navrhovali daň zvýšit pouze o zákonné sazby a jen pro podniky v průmyslové zóně pak stanovit místní koeficient 3. S tím jsem však zásadně nesouhlasil. I v průmyslové zóně jsou jablonečtí podnikatelé a neviděl jsem důvod, proč jen oni by měli platit i za ostatní. Výběr daní musí být spravedlivý,“ říká jablonecký primátor Miloš Vele.

Předmětem jednání zastupitelstva tak byly dvě varianty usnesení – zrušení červnové OZV a schválení nové s místním koeficientem ve výši 1,5. Výsledkem jednání je potvrzení v červnu schválené OZV k dani z nemovitostí, která počítá s místním koeficientem v hodnotě 2. Zároveň zastupitelé pověřili primátora Miloše Veleho, aby do konce května 2025 prověřil možnosti vydání opatření obecné povahy pro velké podniky, kde způsob jejich užívání má zásadní vliv na provoz a náklady veřejné infrastruktury, dopady na bezpečnost, životní prostředí atd.

„Kromě zákonného koeficientu ve výši 3,5, který platí pro statutární města a do rozpočtu by dle odhadu měl přinést 7 mil. korun, byl v již schválené OZV pro celé území města stanovený místní koeficient ve výši 2. Jím se násobí daň z nemovitostí, ale nevztahuje se na vybrané zemědělské pozemky, trvalé travní porosty nebo nevyužitelné ostatní plochy. Očekávaný přírůstek do městského rozpočtu činí přibližně 43 milionů Kč,“ vysvětluje Kateřina Tuláčková, vedoucí odboru ekonomiky jabloneckého magistrátu.

Transparentní účet

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3278 lidí

Novinkou, kterou 26. září schválili jablonečtí radní, je transparentní účet, na který bude směřovat vybraná daň z nemovitostí. „Každý tak bude moci sledovat, na co byly finanční prostředky plynoucí z výběru daně z nemovitostí použité. Využívat se budou na správu městského majetku, obecní zeleně, úklidu – jarního i zimního,“ doplňuje primátor Vele.

Daň z nemovitých věcí pomáhá obci i vlastníkům nemovitostí

Výnos z daně z nemovitých věcí je určený k financování rozvoje obce a nákladů spojených s udržováním a obnovou infrastruktury, majetku, jakož i s poskytováním služeb. Potřebuje-li obec nějakou investici, která je ve veřejném zájmu, může na ni získat zdroje právě z daní. Obec investicemi do veřejné infrastruktury zhodnocuje nemovitosti těchto vlastníků, aniž by za to inkasovala podíl. Prostřednictvím vyšších výnosů daně z nemovitých věcí je možné zajistit vyšší investice do infrastruktury a tím dále zhodnocovat majetek obyvatel a vlastníků a zlepšovat služby. Obec investicemi do infrastruktury zlepšuje podmínky pro podnikání i bydlení. Zvýšení výnosů daně z nemovitých věcí může nejen zvýšit finance na rozvoj obce, ale také financovat nadstandardní služby.

Soukromý majetek umístěný na území obce s sebou přináší také potřebu veřejných služeb, a tudíž generuje obci náklady. Daň z nemovitých věcí také obsahuje kompenzaci za zhoršení životního prostředí na území obce související s aktivitou vlastníků nemovitostí (zvýšená doprava a dopravní zácpy, znečištění hlukem, prašností atp.). Tuto daň je možné vnímat jako poplatek za zabrání životního prostoru v obci.

Za období od roku 2010 do roku 2022 vzrostla cena nemovitostí průměrně na dvojnásobek, ale výnos daně z nemovitých věcí se nezměnil. Zavedení místního koeficientu je už v ČR standardem.

tab

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Primátor Vele - výběr daní musí být spravedlivý

13:05 Jablonec nad Nisou: Primátor Vele - výběr daní musí být spravedlivý

Potvrzení červnového znění OZV k dani z nemovitostí s místním koeficientem ve výši 2 a úkol pro prim…