Jičín: Ve veřejné zakázce na provoz Lodžie zvítězilo Valdštejnské imaginárium

29.08.2022 12:26 | Tisková zpráva

RM schválila vítěze veřejné zakázky na provozování Valdštejnské lodžie. Je jím Valdštejnské imaginárium, jehož představitelé se přihlásili do soutěže a splnili všechna požadovaná kritéria v zadávací dokumentaci.

Jičín: Ve veřejné zakázce na provoz Lodžie zvítězilo Valdštejnské imaginárium
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Imaginárium bylo jediným uchazečem o zakázku. S městem Jičín uzavře dohodu do konce roku 2028. Smlouva o zajištění provozu areálu Valdštejnské lodžie se uzavře mezi Městem Jičín a Valdštejnským imagináriem, z. ú. Dvěma přistupujícími smluvními stranami jsou pak Správa nemovitostí města Jičína, a to ve vztahu k dodávce tepla do Lodžie a jako spolunájemce tamější kotelny, a společnost Café Loggie s.r.o., a to ve vztahu k hrazení vody a energií potřebných pro pronajatou kavárnu.

Areál sestává z budov Lodžie, Čestného dvora, Grotty („poustevníkovy jeskyně“) a pozemků, parcelní čísla: st. 2084, st. 2001, st. 2074, 1693, 1694, 1696/1, 1697 a 1695. Vše je v katastrálním území Jičín a vlastníkem je město Jičín. Smlouva dále upravuje práva a povinnosti jednotlivých stran.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Vypsání veřejné zakázky bylo nezbytné z majetkoprávních důvodů. Valdštejnskou lodžii získalo v roce 1936 do vlastnictví město, avšak dějiny historickému areálu nepřály a byl dlouho přehlížen. Až v době po sametové revoluci v Lodžii vzniklo občanské sdružení, jehož členové začali památkový objekt otevírat občanům. Akce postupně získávaly na oblibě. Návštěvnost akcí se zvyšovala a město Jičín organizovalo rekonstrukce, které dále zlepšovaly stav Lodžie. Rozšiřovaly se dispozice pro pořádané programy.

Rovněž se navyšovala hodnota budov areálu i narůstala podpora z města. V současné době se v Lodžii dokončuje rozsáhlý, evropskou dotací podpořený projekt Cesta Valdštejnských architektů, jehož cílem mimo jiné bylo vestavět nový multifunkční sál do budov při Čestném dvoře. Protože zhodnocení nemovitosti je citelné, otázka provozovatele musela projít veřejnou soutěží.

V zmíněném víceúčelovém sálu bude po otevření minimálně po dobu pěti let k vidění animovaná multimediální expozice o valdštejnské architektuře. Příležitostně se v něm budou pořádat představení či workshopy, ale to pouze v rozsahu čtyř až pěti dnů v každém měsíci. Tento režim, daný podmínkami evropské dotace, bude dle odhadu trvat do konce roku 2028.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…