Jičín – město pohádky klepe na dveře, letos s podtitulem Věda děda Vševěda

09.09.2024 13:05 | Tisková zpráva

Jako již tradičně se začátkem školního roku přichází do Jičína Pohádka. V termínu 11.–15. září 2024 se uskuteční již 33. ročník festivalu Jičín – město pohádky s podtitulem Věda děda Vševěda.

Jičín – město pohádky klepe na dveře, letos s podtitulem Věda děda Vševěda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Letos má festival edukativní přesah a je vědecky laděný. S tímto tématem si festival dává za cíl ukázat všem dětem, jak mohou objevovat svět kolem sebe a že pátrání po přírodních zákonech a tajích vesmíru je nejenom poučné, ale i zábavné.

Festival začne ve středu 11. září tradičním pohádkovým průvodem plným kouzelných masek. Určitě nebude letos nouze o zástupy vědců, robotů, kosmonautů i dalších vědecko-fantastických postav. Průvod bude zakončen v zámeckém parku, kde proběhne nejhezčích masek, předá se klíč od města a bude vyhlášen dar od nadačního fondu.

Centrem festivalu zůstává Zámecký park a Valdštejnovo náměstí, festival se ale také rozšíří o další místa v Jičíně. V Masarykově divadle se exkluzivně otevře technický park, který nabídne pestrou škálu ukázek moderní technologie. Sponzorem a zároveň jedním z interpretů technického parku je jičínská společnost MICRORISC, jejíž inovativní dosah v technologiích je celosvětový. MICRORISC se letos k festivalu rád připojil, neboť stejně jako pohádka i oni slaví 33. výročí.

V parku se návštěvníci mohou těšit na 3D tisk, VR brýle, dílničky s microbity, velkou hernu a výstavu LEGA, FAB-LAB Jičínské průmyslovky a rafinované dílničky Modelářského světa. V technickém parku se také představí střední školy z regionu, které se orientují na technickou výuku. Významné místo bude mít v parku iQLANDIA, jež děti zaujme interaktivní expozicí hned ve foyer divadla. Do festivalu se zapojil i Biograf Český ráj, za jehož program by se nemusel stydět ani leckterý dětský filmový festival, a se zajímavými akcemi přišla hvězdárna Jičín, která svoje brány otevře všem badatelům vždy navečer.

Generální partner festivalu Akutol láká návštěvníky na sobotní paddleboarding na rybníku Kníže, a také na svoji zdravovědně laděnou dílničku, kde si děti vyzkouší zacházení s Petriho miskou. Po celou dobu festivalu proběhnou edukační show například od společnosti ÚDIF (Úžasné divadlo fyziky), od iQLANDIE nebo v podání mladých nadšenců z projektu SCIENCE ON.

Pohádkový festival tradičně patří dětem a samotné děti a mladí lidé jej pomáhají připravit. Mladí účinkující se proto vystřídají i na pódiu. Zahrají nadaní muzikanti ze Základní umělecké školy J. B. Foestera Jičín, a také se na pódiu prostřídají vystoupení školních souborů z celé České republiky. Kavárna POTMĚ znovu po letech ozdobí Valdštejnovo náměstí a samozřejmě nebude chybět pestrý jarmark a gastrozóna, která naplní hladová bříška.

V zámeckém parku zvučné tóny přivolá Barbora Poláková a Kašpárek v rohlíku. Děti si zaskotačí na kapelu Bombarďák, a o pravidlech slušného chování poučí skupina Nedloubej se v nose. Z hudebních interpretů nebude chybět ani Míša Růžičková, vycházející hvězda Tereza Balonová, BibiBum, Yellow Sisters, Bar´s Brothers a další.

Už několik let se festival snaží jít udržitelnou cestou, proto se ani letos sobotní večer neuzavře ohňostrojem. O závěrečnou show ale návštěvníci nepřijdou, přímo na míru pro Jičín bude připraveno velkolepé vyvrcholení festivalu, které bude menším překvapením. Sobotou to ale nekončí, i na neděli se chystá zajímavý program.

Celý program a kompletní informace k festivalu naleznete na webu ZDE. Aktuální informace a zajímavosti ze světa pohádek pravidelně sdílíme také na sociálních sítích Facebook (ZDE) a Instagram (ZDE).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Přijďte si zasportovat! Pro děti se znovu zdarma otevírají dvě hřiště

7:31 Varnsdorf: Přijďte si zasportovat! Pro děti se znovu zdarma otevírají dvě hřiště

Přijďte si zdarma zasportovat! Chcete, aby vaše děti trávily více času na čerstvém vzduchu, aktivně …