Jihlava: Doprovod dětí do tří let jezdí od 1. března v MHD zdarma. Jak prokázat věk?

07.03.2024 22:09 | Tisková zpráva

Do dovršení jednoho roku věku dítěte bude pro prokázání nároku na bezplatnou přepravu stačit kartička zdravotní pojišťovny a od jednoho roku do dovršení tří let věku dítěte bude nutný doklad s fotografií – Jihlavská karta, platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Jihlava: Doprovod dětí do tří let jezdí od 1. března v MHD zdarma. Jak prokázat věk?
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Od pátku 1. března 2024 se i Jihlava připojila k městům, která rodičům nebo příbuzným malých dětí poskytují přepravu v MHD zdarma. Bezplatně, tedy bez jízdenky nebo platného předplaceného kuponu, může nově jezdit vozidly Dopravního podniku města Jihlavy vždy jeden dospělý doprovod na jedno přepravované dítě do tří let věku.

Dokladem k prokázání nároku na bezplatnou přepravu je Jihlavská karta dítěte nebo platný občanský průkaz či cestovní pas dítěte. Doprovod malých miminek do věku jednoho roku se může prokázat také pouze kartičkou zdravotní pojišťovny dítěte.

Od jednoho roku do dovršení tří let věku dítěte (do dne před 3. narozeninami) bude nutné, aby měl takový pasažér doklad s fotografií - platný občanský průkaz, cestovní pas nebo Jihlavskou kartu. Poplatek za vydání Jihlavské karty je sto korun. Za vydání občanského průkazu nebo cestovního pasu ve lhůtě do 30 dnů od podání žádosti se platí také sto korun.

Občanské průkazy a cestovní pasy se vyřizují na správním odboru magistrátu (ZDE). Jihlavskou kartu vyřizuje předprodej Dopravního podniku města Jihlavy (ZDE). Platnost Jihlavské karty je dva roky, platnost občanského průkazu a cestovního pasu je pět let.

Stejná nebo podobná pravidla prokazování věku dítěte platí ve všech dopravních podnicích v ČR, které doprovod dětí poskytují bezplatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…