Jihlava: Kutil Fest přilákal o víkendu do bývalého areálu Modety stovky lidí

20.09.2022 16:48 | Tisková zpráva

Jihlava má za sebou první ročník kutilského festivalu. V bývalé továrně si mohli lidé vyrobit například skleněnou kuličku, píšťalku z křídlatky nebo vyzkoušet japonskou vazbu knih.

Jihlava: Kutil Fest přilákal o víkendu do bývalého areálu Modety stovky lidí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava má za sebou první ročník Kutil Festu. V bývalém areálu Modety se o víkendu sešli kutilové z celé Vysočiny, kteří svůj um a zkušenosti předávali příchozím. Dohromady za nimi v sobotu a v neděli dorazilo téměř pět set lidí.

Zájemci si mohli vyzkoušet výrobu skleněných kuliček, píšťalek z křídlatky nebo japonskou vazbu knih. Zajímavostí bylo i malovaní na popadané listí nebo na posbíraná ptačí pírka. „Kdo chtěl, mohl si vlastnoručně také vylisovat mošt z jablek nebo si vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu,“ podotkl ředitel příspěvkové organizace města Brána Jihlavy, která Kutil Fest v Jihlavě uspořádala, Jakub Deml.

Kromě vysočinských kutilů zavítal do Jihlavy také Pepa Libický, známý z televizního pořadu Libovky Pepy Libického (ZDE).

Samotnému festivalu předcházely v minulém týdnu mimo jiné workshopy pro žáky základních škol. Ti se podívali například do návěsu FabLab Experinec (ZDE), který se v bývalém areálu Modety proměnil v digitální dílnu plnou moderních výrobních strojů. Nechyběly 3D tiskárny, laserová řezačka, modelovací frézka, elektronický mikroskop nebo řezací plotter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…