Jihlava: Na střechy nebo fasády v centru nelze instalovat fotovoltaické elektrárny

30.09.2022 6:31 | Tisková zpráva

V souvislosti s energetickou krizí dostává magistrát denně několik dotazů na možnost umístění fotovoltaických panelů na střechy nebo fasády domů v centru Jihlavy. Do městské památkové rezervace však solární elektrárnu podle zákona nelze umístit.

Jihlava: Na střechy nebo fasády v centru nelze instalovat fotovoltaické elektrárny
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Umístění solárních panelů nebo solárních tašek na objekty v Městské památkové rezervaci Jihlava (MPR) není v souladu s památkovou péčí. Taková energetická zařízení se proto na objekty v MPR nesmí umísťovat.

Netýká se to pouze památkově chráněných staveb, tedy nemovitých kulturních památek, ale všech i nechráněných objektů uvnitř v MPR. „Je potřeba si uvědomit, že Jihlava patří mezi historická sídla s nevyčíslitelnou historickou hodnotou a že památková péče byla zřízena právě proto, aby chránila takové hmotné kulturní dědictví. Je totiž nedílnou součástí naší minulosti a jako takové musí být odpovídajícím způsobem chráněno,“ vysvětluje vedoucí oddělení památkové péče Dana Závodská.

Podle ní nesmí umisťováním alternativních zdrojů energie v chráněných územích a na kulturních památkách docházet k rezignaci na ochranu a zachování architektonického dědictví a jeho kulturních hodnot.

V ochranném pásmu Městské památkové rezervace Jihlava je umístění fotovoltaických elektráren nebo solárních panelů možné, pokud pohledově nenarušuje památkovou rezervaci nebo pokud objekt není nemovitou kulturní památkou.

Snahou památkářů je proto vždy najít takové řešení požadavku majitele nemovitosti, které trvale nepoškodí hodnoty, pro které jsou památky nebo území chráněny. Situaci v Jihlavě podle Dany Závodské trošku komplikuje skutečnost, že majiteli nemovitostí v centru jsou často soukromníci nebo firmy, které nemají s Jihlavou nic společného a jejich snahou je pouze svou nemovitost co nejlépe komerčně využít. „Mnohem víc pochopení nacházíme u Jihlavanů, kteří jako místní mají k městu a jeho památkám mnohem lepší vztah,“ doplnila Dana Závodská.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…