Jihlava má další Kameny zmizelých

14.10.2024 22:00 | Tisková zpráva

Na osudy židovských rodin během druhé světové války se nezapomíná ani v Jihlavě. Díky snaze Elišky Kubíkové se v krajském městě objevily další tři Kameny zmizelých.

Jihlava má další Kameny zmizelých
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

alší tři Kameny zmizelých připomínají tragický osud jedné z jihlavských židovských rodin během druhé světové války. Umístěny jsou na chodníku v ulici Seifertova 13 u vily, kde rodina naposledy žila před deportací do koncentračního tábora.

Kameny, kterým se říká také Stolpersteine podle projektu německého umělce Guntera Demniga, jsou věnovány matce a dvěma synům rodiny Spitzerových – Anně, která zahynula v Lodži, Theodorovi, který zemřel v koncentračním táboře Kaufering u Dachau a Ferrymu, který zahynul v koncentračním táboře v Poznani.

Vila, kterou rodina zakoupila v 30. letech minulého století, je v současnosti sídlem jihlavského sboru Evangelické církve metodistické, jejíž je členkou i Eliška Kubíková. Právě ona se o umístění Kamenů zmizelých v ulici Seifertova nejvíce zasadila. O tom, jak se o osudu rodiny Spitzerových dozvěděla i kolik dalších míst s Kameny zmizelých v Jihlavě je, se dozvíte v rozhovoru, který s bývalou ředitelkou jihlavské zoologické zahrady připravujeme do listopadových tištěných Ježkových očí.

Projekt Farnosti Evangelické církve metodistické v Jihlavě „Příběh jihlavské židovské rodiny v 1. pol. 20. století“ k uspořádání kulturního programu a instalace „Kamenů zmizelých“ k uctění památky obětí holocaustu, členů jihlavské židovské rodiny Spitzerových byl podpořen statutárním městem Jihlava dotací ve výši 30 000 korun v rámci programu Podpora malých kulturních projektů 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Problémy

Tvrdíte, jak vláda neřeší skutečné problémy této země, což je do jisté míry pravda. Ale zmiňujete řadu věcí, které byly problémem už za vás, jako třeba dostupnost bydlení, nedostatek lékařů atd. Jak tedy věřit tomu, že když se dostanete k moci, tak problémy vyřešíte? Protože ukazovat na jiné a kriti...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jihlava má další Kameny zmizelých

22:00 Jihlava má další Kameny zmizelých

Na osudy židovských rodin během druhé světové války se nezapomíná ani v Jihlavě. Díky snaze Elišky K…