Knihovna města Plzně vlastní rozsáhlou sbírku knižních komiksů

19.10.2011 21:17 | Zprávy

Slavný Shakespearův Hamlet, stejně tak světoznámý Bulgakův román Mistr a Markétka, oblíbený Cervantesův Don Quijote, ale také třeba vůbec první íránský komiks z arabského prostředí uznávané autorky Marjany Satrapiové - to jsou jen některé tituly ze sbírky téměř 700 komiksů, jež má ve svém fondu Knihovna města Plzně.

Knihovna města Plzně vlastní rozsáhlou sbírku knižních komiksů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Plzeňská knihovna, jež registruje přes 28.000 čtenářů, tento specifický fond buduje už 11 let, výraznější nárůst počtu titulů v něm zaznamenává od roku 2003. Stovky děl v komiksové podobě nabízí všem věkovým kategoriím. „Čtenáři si tak mohou vypůjčit přepisy slavných děl světové klasiky, ale nejen to," doplnila Helena Šlesingerová, ředitelka knihovny. Například celkem sedm exemplářů vlastní knihovna od každého ze tří dílů komiksové trilogie ze života Aloise Nebela autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99. Tituly Bílý potok, Hlavní nádraží a Zlaté Hory o životě jednoho železničáře, který sbírá jízdní řády a „občas vidí v mlze to, co jiní nevidí", proslavil nedávno uvedený celovečerní film režiséra Tomáše Luňáka.

Mezi dětskými čtenáři komiksů vedou ty časopisecké. Na prvním místě v Česku velmi populární Čtyřlístek, jenž si v posledních dvou letech už vypůjčilo na 10.000 čtenářů, téměř 6.000 dětí v knihovně poptávalo Kačera Donalda, zhruba 3.000 příběhy Toma a Jerryho. Mezi nejžádanější tituly patří i Asterix neboli nejoblíbenější francouzský komiks, jehož hlavní hrdina byl stvořen v roce 1959 jako postava celé série příběhů. Asterixovy komiksy byly přeloženy i do latiny a starověké řečtiny.

Komiks je svébytné umělecké médium, v němž bývají chronologicky uspořádány kresby doplněné textem. Předchůdci komiksu se dají najít už v umění starověkého Egypta, první moderní komiks se však datuje až od roku 1896, kdy Richard Outcault publikoval v časopise New York World krátký komiksový panel s názvem Yellow Kid.

Kromě bohatého komiksového fondu se plzeňská knihovna zaměřuje také na budování sbírky poezie a dlouhodobě se věnuje i shromažďování děl plzeňských autorů.

Další informace o knihovně najdete na: www.knihovna.plzen.eu

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…