Kopřivnice: Pítko v parku je po letech opět v provozu

05.07.2022 10:44 | Tisková zpráva

Pítko v parku mezi ulicemi Sadovou a Pionýrskou je opět v provozu. Zprovoznění díla ostravského sochaře Ivana Kalvody vyžadovalo rekonstrukci vodovodní přípojky, celkovou sanaci a instalatérské práce.

Kopřivnice: Pítko v parku je po letech opět v provozu
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Nyní se mohou kolemjdoucí opět osvěžit jednoduchým zmáčknutím tlačítkového kohoutku. Práce na tzv. kostce, která vznikla v 80. letech minulého století, začaly v roce 2020 rekonstrukcí vodovodní přípojky.

Po obtížném hledání firmy, která by pítko kvalifikovaně zrenovovala, byla o rok později provedena sanace. Ta zahrnovala vyčištění, opravu trhlin, spárování a další restaurátorské práce. Minulý týden byla vyčištěna šachta pod pítkem, instalovány dva tlačítkové kohouty a provedeno finální napojení na zrekonstruovanou přípojku. Celkové náklady na rekonstrukci pítka přesahují 70 tisíc korun.

Zprovoznění pítka završilo revitalizaci parku, který v uplynulých letech prošel kompletní obnovou. Úpravy zhruba hektarového parku byly zahájeny již v podzimních měsících roku 2019, kdy byla odstraněna většina obvodových keřů.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

V roce 2020 úpravy pokračovaly výsadbou několika trvalkových záhonů s cibulovinami, osmnácti stromů, živých plotů kolem kontejnerových míst, založením nového trávníku v místech odstraněných keřů, vybudováním hřiště na petanque a kompletní vyměněnou městského mobiliáře.

V roce 2021 následovala instalace čtyř třímetrových artefaktů – dřevěných písmen, která jsou inspirována právě písmenky z glazovaných dlaždic pítka. Na celkovou obnovu parku včetně mobiliáře, uměleckých prvků a opravy pítka, byla v rozpočtu města vyčleněna částka 1,2 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

7:17 Aš: Posezení pro obyvatele domu s pečovatelskou službou se už staví

Komunitní zahrádka s piknikovým sezením je projekt, který se objevil v seznamu návrhů v rámci partic…