Liberec: Etnický princip do sociálního začleňování nepatří, shodly se neziskovky

16.05.2017 21:15 | Zprávy

Uplatňování etnického přístupu v sociálním začleňování je z principu špatné, nefunkční a eticky pochybné. Shodl se na tom náměstek primátora Ivan Langr s pracovníky ze sociálních služeb z Německa a libereckého občanského sdružení D.R.A.K., kteří si v těchto dnech vyměňují v Liberci zkušenosti ze sociální práce s národnostními menšinami, sociálně vyloučenými a uprchlíky.

Liberec: Etnický princip do sociálního začleňování nepatří, shodly se neziskovky
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Názorově jsme se naprosto sešli v tom, že veškerá pomoc a práce se sociálně vyloučenými skupinami obyvatel by měla být založena na začleňování jednotlivců bez rozlišování jejich původu. Jen tak je šance se vyhnout opakování tragédií z historie lidstva, protože etnický přístup z principu lidi vždy rozděloval a rozděluje a nikoli sbližuje. Pomoc prostřednictvím individuálního začleňování je naopak daleko efektivnější, protože cílí přímo ke konkrétním jedincům a rodinám,“ řekl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Náměstek již v minulých týdnech zaslal na Úřad vlády ČR návrh nového přístupu v začleňování, který je založen na konceptu sociálního vyloučení a etnický princip zatlačuje do pozadí. „Zatím jsem z úřadu neobdržel vůbec žádnou oficiální odpověď, už dva měsíce přitom čekám i na reakci ke Zprávě o stavu romské menšiny, kterou na mou žádost odmítla rada města schválit a odeslat dál. Místo toho máme z úřadu ohlášenou kontrolu loňského čerpání dotace k výkonu terénní práce. I to je vlastně způsob odpovědi, kterou nám stát adresoval,“ vysvětlil Ivan Langr.

Město Liberec se od loňska v oblasti sociálního vyloučení řídí schválenou Strategií pro sociální začleňování, která mj. umožňuje čerpat finance z operačních programů pro vzdělávání a zaměstnanost. „Podle čerstvých informací se nám podařilo uspět i s druhým vzdělávacím projektem s názvem Férové školy v Liberci, takže jsme tím pádem do Liberce dohromady přivedli už 55 miliónů korun na začleňování v mateřských a základních školách. O podporu dalších projektů ještě budeme žádat dál,“ podotkl Ivan Langr.

Hosté z Německa z neziskové organizace GefAS (Gesellschaft für Arbeit und Soziales) se na radnici zajímali o to, jak město přistupuje nejen k sociálnímu vyloučení, ale také k integraci cizinců, jak ji financuje a jak početnou skupinu obyvatelstva cizinci vlastně tvoří. „To samo o sobě je problematické určit, protože statisticky se vykazují jen čísla za celý kraj, popř. okresy, ale konkrétní obce se nezjišťují. V minulém roce žilo v Libereckém kraji 18705 cizinců, z toho na Liberecku 9115 cizinců. Dá se přitom předpokládat, že valná většina z nich pobývá přímo v Liberci, protože jim krajské město poskytuje nejvyšší míru pracovních příležitostí i potřebné anonymity,“ uvedl Ivan Langr.

Německá organizace v době vrcholu uprchlické krize a velkého přívalu migrantů vnímala potřebu podpory ze strany státu této cílové skupině, jako účinnou nutnou pomoc. „Nyní při výrazném ústupu přílivu migrantů je třeba zabývat se stejnou intenzitou i mírou podpory směrem i k jiným cílovým skupinám,“ řekl Siegfried Unger z organizace GefAS. „Naše sdružení D.R.A.K. má ve svém poslání pomoci a podpořit sociálně ohrožené skupiny a přikláníme se k řešení individuálních potřeb osob, které se dostaly do nepříznivé životní sociální situace bez ohledu na národnost, příslušnost, náboženství, což nekoresponduje s tím, jak jsou intervence ze strany státu diferencované,“ doplnila Lenka Bobvošová z občanského sdružení D.R.A.K.

Z národností dominují Ukrajinci, Slováci, Vietnamci, Poláci a Mongolové. Podpora integrace prostřednictvím města Liberec je přitom dvojí – přímá přes městskou příspěvkovou organizaci Komunitní středisko Kontakt, které se částečně věnuje práci s národnostními menšinami, a pak nepřímá financováním sociálních služeb (vzdělávání, právní a finanční gramotnost).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

16:09 České Budějovice: Na Máji se lépe spí, výměna světel bude pokračovat

V centrálním parku sídliště Máj lampy snižují světelný smog a méně ruší sousedící bytové jednotky. …