Liberec: Podomní a pouliční prodej bude regulován novým tržním řádem

23.02.2013 8:22

Vytlačit z centra Liberce pouliční prodejce, kteří nabízením zboží nejasného původu na veřejných prostranstvích obtěžují liberecké občany, se pokouší vedení města už několik let.

Liberec: Podomní a pouliční prodej bude regulován novým tržním řádem
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Předchozí úprava obecně závazné vyhlášky, která pouliční prodej regulovala, byla zrušena Ústavním soudem. Proto nyní přišlo vedení města s návrhem nového tržního řádu. Ten zakazuje na území města, včetně městského obvodu Vratislavice nad Nisou, pochůzkový prodej s výjimkou jeho provádění ve sportovních zařízeních, otevřených koupalištích, bazénech a letních kinech a s výjimkou konání veřejných sbírek.

Dále tento tržní řád zakazuje podomní prodej. Pochůzkovým prodejem se rozumí nabízení zboží a služeb takzvaně z ruky nebo za použití přenosného zařízení osobám na veřejně přístupných prostranstvích. Podomním prodejem je pak označována nabídka a prodej zboží nebo služeb formou pochůzky dům od domu.

Tržní řád současně stanovuje místa, na která se daný zákaz nevztahuje. Jsou to například tržiště a tržní místa a restaurační předzahrádky. Doba prodeje byla pro tržiště i tržní místa stanovena nejdříve od 06.00 a nejpozději do 22.00 hodin. Restaurační předzahrádky mohou být provozovány od 1. 4. do 31. 10., doba prodeje zboží a poskytování služeb v restauračních předzahrádkách je nejdříve od 7.00 hodin a nejpozději do 22.00 hodin.

Současně je v tržním řádu zakotveno, na jaké druhy prodeje zboží a poskytování služeb se tržní řád nevztahuje. Jde například mimo jiné o vánoční prodej ryb, stromků, jmelí a chvojí od 27. listopadu do 26. prosince a velikonoční prodej kraslic a pomlázek v období 20 dnů před velikonočním pondělím.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …