Litomyšl: Chuť a estetika, tradice a experiment podle M. D. Rettigové

18.05.2017 16:40 | Zprávy

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely. Nechybí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.

Litomyšl: Chuť a estetika, tradice a experiment podle M. D. Rettigové
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. „Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě,“ prozrazuje ředitel Smetanovy Litomyšl, o.p.s. Jan Pikna. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečené „knedlíky“ se označují jako šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. „Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatného hlavního jídla, ať sladké nebo slané,“ dodává Jan Pikna.

Ten, kdo si oblíbil soutěže jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. „Novinkou je večerní irský hodokvas, který bude ve velkém stylu,“ prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce, Smetanovu Litomyšl, o.p.s. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.

Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává…

Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 15. do 19. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Zájemci o účast v Gurmánské pouti navštíví restauraci, objednají si jídlo z menu dle M. D. Rettigové. Následně okomentují svůj gurmánský zážitek, případně přidají foto pokrmu na FB stránky slavností (ZDE). Po každém dni bude vylosován jeden hodnotitel, který od pořadatele dostane dárek (po ukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko...).

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše

O kotlík starosty Litomyšle Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku SVÍČKOVÁ OPEN

Jste si jisti, že vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří vaše maminka, neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 20. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který váš názor definitivně potvrdí.

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 21. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do infostánku na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají první tři místa v každé kategorii.

Program:

vícedenní akce

2. 5. – 19. 5. Knedlíkovaná v Rettigovce ...
aneb děti ze Zámecké školy soutěží s obrázky M. D. Rettigové
vyhlášení vítěze v sobotu 20. 5. na Smetanově náměstí

15. 5. – 19. 5. Gurmánská pouť
Putování po restauracích, vařících menu kvalitní české gastronomie inspirované M. D. Rettigovou a tématem ročníku.

15. 5. – 19. 5. Rettigová znovu ve škole
Školní jídelny vaří vždy jeden chod tradiční české kuchyně, strávníci za jeho konzumaci sbírají soutěžní body a vítěz získá cenu pro celou rodinu.

sobota 20. 5.

10.00 – 15.00 • Toulovcovo náměstí
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše
„O kotlík starosty Litomyšle“ (Toulovcovo náměstí)

10.00 – 17.00 • Zámecké infocentrum
Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”
Zdobení figurek z lineckého těsta a dřevěných vařeček

10.30 – 11.00 • Městský hřbitov Hold M. D. Rettigové
Poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové,
vystoupení Sboru paní a dívek,
průvod na Smetanovo náměstí

11.00 – 12.00 • Smetanovo náměstí
TOBOGAN
Živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností.
Můžete se těšit na Ditu P. a další hosty.

12.00 – 18.00 GASTROFESTIVAL NA SMETANOVĚ NÁMĚSTÍ
SVÍČKOVÁ OPEN – již tradiční soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry
• Kuchařské klání dvoučlenných týmů odborných škol
• Ochutnávky pokrmů, připravených vybranými restauracemi
• Prezentace výrobků odborných škol z Čech, Francie, Polska a Itálie
• Prezentace partnerských měst – Salaš U Franka Levoča, Gourmet Team Japonsko, Roden
• Prodej místních produktů a regionálních potravin

Program na pódiu – moderuje Aleš Cibulka
Knedlíky a šmorny jako hlavní téma povídání zajímavých hostů, kuchařských prezentací a zábavných soutěží
S vařečkou v ruce se představí: členové národního týmu AKC ČR Norbert Hojda a Petr Vlásek, Petr Kosiner – šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička, Lukáš Ende, Jan Škeřík – barista roku 2017, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová a další

Dětský program:

• Školička vaření
• Zdobení Pardubických perníků

19.00 – 22.00 • Smetanovo náměstí
Irský hodokvas
Nejen tradiční irské pokrmy a nápoje (čepovaný Guinness a whisky), ale také typická hudba a tanec doprovodí večerní posezení příznivců smaragdového ostrova.

neděle 21. 5.

11.00 – 15.00 (výdej pokrmů 12.00 – 13.30)
Sousedská husička na Smetanově náměstí
Přátelské posezení se servírovaným obědem pod širým nebem, pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků,
hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek.

11.00 – 14.00 (příjem soutěžních bábovek 11.00 – 12.00)
Soutěž o nejlepší domácí bábovku

13.00 – 16.00 • Zámecké infocentrum
Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Josef Bernard byl položen dotaz

Vaše ,,pomoc" živnostníkům

Jak nám má pomoci odložení plateb na pojištění, když zálohy stejně tak či tak budu muset uhradit? Paradoxně když se mi nebude v podnikání dařit, tak kde pak vzít peníze na zaplacení záloh, které jste dost zvýšili? Nemyslíte, že by bylo prospěšnější, kdybyste je nezvyšovali? Tvrdíte, že je to kvůli d...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Město má další školu, která žákům nabízí dietní stravování

20:31 Plzeň: Město má další školu, která žákům nabízí dietní stravování

Bezlepkovou stravu nově od listopadu letošního roku zajišťuje dětem trpícím celiakií školní jídelna …