Litomyšl: Zámecký areál slaví čtvrt století v UNESCO

04.08.2024 16:09 | Tisková zpráva

Litomyšl v letošním roce slaví 25 let od zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO. Tehdy šlo o přelomovou událost v dějinách města, která katapultovala Litomyšl do výjimečné společnosti. Impuls o zvážení kandidatury vzešel ze strany města – konkrétně od tehdejšího starosty Miroslava Brýdla. Město celý projekt zápisu zajišťovalo nejen organizačně, ale z velké části také finančně.

Litomyšl: Zámecký areál slaví čtvrt století v UNESCO
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Spolu s Litomyšlí byly v roce 1999 zapsány např. tyto nejbližší památky: belgické město Bruggy, bazilika sv. Františka spolu s dalšími středověkými františkánskými stavbami v Assisi a ve Veroně v Itálii, katedrála sv. Jakuba v chorvatském Šibeniku či památková rezervace ve slovenském Bardějově. Dnes je na Seznamu UNESCO přesně 1.203 zápisů, z toho je 936 kulturních, 228 přírodních a 39 smíšených, celkem ze 168 zemí světa. Pro milovníky matematiky dodejme, že jde asi o 7,16 památek na jednu zemi – v České republice je však na tomto prestižním Seznamu již 17 zápisů! Z toho vyplývá, že jsme v pozici UNESCO velmocí a záleží jen na nás, jak této výhody dokážeme využít.

Příběh zámeckého návrší

Text uvedený na bronzové desce, která je osazena na zámeckém pivovaru při vstupu do zámeckého areálu, praví: „V roce 1999 byl zámecký areál v Litomyšli zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Tímto zápisem byl potvrzen jeho světově výjimečný význam. Podle Úmluvy o ochraně světového dědictví je chráněn národy světa v jejich společném zájmu. Zámek v Litomyšli je ve své výjimečně uchované celistvosti dokonalým příkladem zámku s arkádami, typu budovy, který pochází z Itálie a přizpůsobil se českým zemím tak, že vznikla velmi vyvinutá forma s vynikající architektonickou hodnotou. Je dokonalým příkladem středoevropské šlechtické residence v období renesance a jejího pozdějšího vývoje vlivem nových uměleckých proudů“.

Příběh zámeckého návrší v Litomyšli začíná někdy kolem roku 981 první zmínkou o hradním sídle v Kosmově kronice. Přes tři století dějin premonstrátského řádu na tomto místě a založení biskupství se dostáváme až k příchodu Kostků z Postupic, kteří bývalou biskupskou rezidenci po husitských válkách využili k přestavbám na šlechtický hrad. Vratislav z Pernštejna získal Litomyšl od panovníka za věrné služby v roce 1567 a zbudoval zde v letech 1568 – 1581 honosný renesanční zámek. Říká se, že jej vystavěl jako dar lásky pro svou španělskou paní Marii Manrique de Lara.

Kromě několika prohlídkových okruhů můžete vystoupat i na věž a přímo v budově zámku navštívit nově revitalizovanou Městskou obrazárnu s úctyhodnou sbírkou cenných děl nebo zámecké sklepení se stálou expozicí soch Olbrama Zoubka a Srdcem pro Václava Havla. Celým zámeckým areálem provází dětský program Litomyšlení a pokud se zde zdržíte, můžete v památce UNESCO i přenocovat – nabízí ubytování hotelového, ale i hostelového typu. Díky projektu revitalizace zámeckého návrší se v zámeckém pivovaru dají pořádat konference, semináře, ale i svatby. V tomto pivovaru se před dvěma sty lety narodil Bedřich Smetana a dnes zde můžete navštívit jeho nově zrekonstruovaný rodný byt.

Od zápisu na Seznam UNESCO se v zámeckém areálu udělal pořádný kus práce k tomu, aby byl zachován budoucím generacím. A obnova nekončí – jsme velmi rádi, že se revitalizace dočkal i samotný zámek. Se zvědavostí očekáváme i nové zastřešení pro festival Smetanova Litomyšl.

Čtvrt století v UNESCO oslavíme novým cirkusem v renesančních kulisách

O zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO bylo rozhodnuto 1. prosince 1999 v marockém Marrákeši. My si však hlavní oslavy zápisu spojíme s tradičními Dny evropského dědictví, které se v našem městě konají pravidelně druhý víkend v září. V tento termín se zároveň koná festival Litomyšlské dvorky. A právě největší dvorek – první zámecké nádvoří – bude centrem oslav.

Přemýšleli jsme, jak čtvrt století v UNESCO oslavit. Napadlo nás, proč nezasadit do překrásných renesančních kulis cirkusové umění dneška? K tomu přidat trošku muziky, něco dobrého, malý trh a je to! Tak tedy vězte, že v pátek 6. září se na první zámeckém nádvoří bude konat koncert hudební skupiny Tempus. Poté se můžeme těšit na videomapping na zámecký pivovar a ohňovou show. V sobotu dopoledne odstartuje na Náměstí Václava Havla řemeslný trh. V pravé poledne ožije zámecký areál novým cirkusem. Těšit se můžete na highline – tedy jakési novodobé provazochodectví. Připravujeme trasu ze zámeckých arkád na pivovar! V rámci Slack show v zámeckém amfiteátru si budete moci vyzkoušet, zda se na lajně sami udržíte. Čeká nás i tanec po zámecké věži, artistické představení Long Vehicle Circus či interaktivní rodinná žonglovací show v podání cirkusu LeVitare. Chybět nebude ani hudba – muzicírovat se bude v různých koutech zámeckého areálu. Vyvrcholením programu bude projekce filmu Velký finále a následný koncert Police Symphony Orchestra. Vstupenky na tuto část programu jsou v prodeji na www.goout.cz, ostatní program je zdarma.

Přijďte s námi slavit a u toho se i bavit! Uvidíte nevídané, uslyšíte neslýchané!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Rekonstrukce Městského stadionu Černá hora

16:09 Litomyšl: Rekonstrukce Městského stadionu Černá hora

V polovině září byla zahájena plánovaná rekonstrukce městského stadionu.