Mladá Boleslav: I v horkém létě můžete na Radouči pozorovat sysly obecné

23.07.2024 7:17 | Tisková zpráva

I v horkých letních dnech je možné pozorovat čiperné sysly obecné, kteří se v hojném množství vyskytují na Radouči. I když do značné míry ztratili plachost, stále se jedná o divoká a chráněná zvířata, která bychom měli v jejich přirozeném prostředí rušit co nejméně. K tomu, aby lidé sysly příliš nerušili a také je nekrmili nevhodnými potravinami, nabádají o víkendech také tzv. syslí hlídky.

Mladá Boleslav: I v horkém létě můžete na Radouči pozorovat sysly obecné
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Za projektem syslích hlídek stojí Agentura ochrany přírody a krajiny ČR spolu se ZO ČSOP Klenice. Úkolem dobrovolníků v těchto hlídkách je informovat návštěvníky Radouče o životě syslů, o tom, jaká jsou rizika nevhodného krmení a o záchranném programu tohoto kriticky ohroženého živočicha.

Město vždy v sezóně zapůjčuje ochranářům jeden ze stánků, kterými disponuje Kultura města Mladá Boleslav. Ten stojí hned u hlavního vstupu na Radouč ze Svojsíkovy ulice a díky němu mají dobrovolníci potřebné zázemí.

Sysly není nutné krmit, potravu si dokážou sehnat sami. Navíc návštěvníci Radouče přinášejí často zcela nevhodnou potravu, která těmto chráněným hlodavcům dokáže ublížit nebo vést k jejich úhynu. Na tuto skutečnost neupozorňují jen syslí hlídky, ale i četné informační tabule v této lokalitě.

Mnozí lidé na to ovšem nedbají. Nestačí jim drobná a hbitá zvířátka jen pozorovat či fotografovat, ale lákají je na pochutiny nejrůznějšího druhu. Kvůli přikrmování mění sysli chování a ztrácejí plachost. Přemíra potravin láká i holuby či potkany.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Rekonstrukce Jiráskova divadla je nominována na Stavbu roku

22:41 Česká Lípa: Rekonstrukce Jiráskova divadla je nominována na Stavbu roku

Rekonstrukce Jiráskova divadla v České Lípě je nominována na Stavbu roku 2024. Nominaci si českolips…