Na Nové radnici byly prezentovány výsledky studií o dostupnosti Brna

02.11.2011 16:59 | Zprávy

V úterý 1. 1. 2011 proběhla v Rytířském sále Nové radnice prezentace výstupů Komparativní studie globální dostupnosti města Brna a Terénního šetření firem a VaV center v brněnské aglomeraci za účelem zlepšení mobility zaměstnanců.

Na Nové radnici byly prezentovány výsledky studií o dostupnosti Brna
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Studie, jejichž zadavatelem je statutární město Brno, posuzují dostupnost města z několika úhlů pohledu - např. z hlediska vzájemné dostupnosti Brna a zahraničních destinací, dostupnosti brněnského letiště či konkurenčních letišť ve spádové oblasti apod.

„Je nezbytné, aby město Brno jako destinace středoevropského rozměru poskytující investiční příležitosti a desítky tisíc pracovních míst bylo globálně dostupné všemi prostředky veřejné dopravy. Očekávám, že výstupy obou studií přispějí k dosažení cílů, které jsme definovali již v Koncepci ekonomického rozvoje města, a to zejména v oblasti rozvoje nových linek letiště Brno," uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Komparativní studie globální dostupnosti města Brna byla koncipována jako dokument navazující na jeden z hlavních cílů Koncepce ekonomického rozvoje města (KERM) - prostřednictvím zlepšené globální dostupnosti města zvýšit konkurenceschopnost Brna jako obchodní a investiční destinace. Cílem studie je zhodnotit, jaká je pozice Brna z hlediska globální dostupnosti přibližně v polovině r. 2011, zpracovat podpůrný dokument pro proveditelná, rychlá a účinná opatření zamezující vzniku globální izolace Brna a porovnat a zhodnotit dostupnost města prostřednictvím tří základních dopravních systémů (silniční, železniční/VRT, letecká infrastruktura). Studie věnuje pozornost veřejné dopravě po silnici a železnici, ale hlavně se zaměřuje na rozvoj globální dostupnosti prostřednictvím leteckých linek.

Terénní šetření firem a VaV center v brněnské aglomeraci za účelem zlepšení mobility zaměstnanců Studii doplňuje průzkum mezi podniky, firmami, univerzitami, vývojovými pracovišti apod., které mají sídlo nebo pobočku v Brně a okolí. Přináší data o skutečné poptávce po mobilitě zaměstnanců firem a jejich managementu v letecké dopravě. Tím zpřesňuje závěry studie globální dostupnosti.

Výstupy

Výstupy obou prací potvrdily, že ve spádové oblasti brněnského letiště existuje potenciál pro rozvoj tradičního síťového létání z/do Brna kvantifikovaný neuspokojenou poptávkou po leteckém spojení. Tento potenciál představuje 600-700 tis. pasažérů/rok, kteří každoročně využívají jiných letišť v okolí Brna. Zachycení 20 % "unikajících" pasažérů představuje hlavní zdroj poptávky po nové pravidelné lince z Brna na některé z uzlových letišť v Evropě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…