Olomouc: Dotace města pomáhají lidem se zdravotním omezením

27.06.2023 16:28 | Tisková zpráva

Více než čtvrt milionu korun míří na podporu zdravotně znevýhodněných. S přidělením finanční částky z programu na podporu společensko-prospěšných projektů souhlasili v červnu zastupitelé. Další tři žadatelé díky tomu dosáhnou na pořízení zdravotnických pomůcek.

Olomouc: Dotace města pomáhají lidem se zdravotním omezením
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

S příspěvkem z dotačního programu města ve výši více než 86 tisíc korun se tak podaří Ivaně Drapové dosáhnout na pořízení nového mechanického vozíku. Ten ženě upoutané na invalidní vozík dovolí snadněji se zapojovat do sportovních i společenských aktivit. „Nový vozík, který si pořídím je odlehčený a s přídavným kolečkem. Jako členka atletického klubu ho využiju nejen při sportu, ale můžu díky tomu aktivněji fungovat i v běžném životě. Vozík je lehký a přídavné kolečko mi umožní pohybovat se v těžším terénu a mít při tom dobrou stabilitu,“ popsala Ivana Drapová, které dotace umožní dorovnat částku uhrazenou zdravotní pojišťovnou.

Další úspěšnou žadatelkou v dotačním programu je Lada Poláková. Žena, která má kvůli postižení končetin potíže s chůzí, za 80 tisíc korun pořídí speciální handbike. „Jde o speciální trojkolku, která mi pomůže lépe se pohybovat po městě, popřípadě vyjíždět i do přírody a na cyklostezky. Ani jsem nečekala, že to vyjde a vyřízení žádosti bude tak jednoduché,“ těší z finanční podpory Lada.

Dotační program vznikl v roce 2019. Jako forma podpory města slouží lidem, kterým příspěvek státu nebo zdravotních pojišťoven zcela nepokryje pořízení zdravotnické či kompenzační pomůcky. „Peníze jsou určeny na podporu lidí se zdravotním handicapem, kteří se chtějí aktivněji vrátit k běžnému životu nebo pro neziskový sektor. Například k nákupu zdravotnických pomůcek nebo zdravotnického zařízení pro jejich klienty,“ popsuje princip dotačního programu primátor Miroslav Žbánek. „Je to pomoc našim občanům, která překračuje rámec zdravotního pojištění nebo běžných státem podporovaných aktivit,“ doplňuje.

V programu na podporu společensko-prospěšných projektů je každoročně alokována částka 1 milion. Pro ten letošní zbývá rozdělit ještě zhruba 470 tisíc. Program je tak stále otevřený i dalším žadatelům.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Sdílené elektrokoloběžky končí, prim hrají kola

19:10 Hradec Králové: Sdílené elektrokoloběžky končí, prim hrají kola

Sdílené elektrokoloběžky, které se v Hradci Králové pokoušely usadit, už podruhé neuspěly. V prvním …