Olomouc: Miliony na opravy škol a modernizaci učeben

21.03.2024 19:26 | Tisková zpráva

Desítky milionů korun směřují i letos na investice do základních a mateřských škol. Radnice chystá nejen rozšíření kapacit školních budov, ale také rozsáhlé stavební akce, modernizace učeben či opravy školních hřišť.

Olomouc: Miliony na opravy škol a modernizaci učeben
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jednou z prvních letošních velkých investic je počínající oprava štítové stěny a oken v budově Základní školy Komenium. Objekt, který je nemovitou kulturní památkou, čeká i repase dvou oken v unikátním freskovém sále. „Stavební práce začaly v polovině března a potrvají až do konce školního roku. Vyčlenili jsme na ně bezmála dva miliony korun,“ upřesnil investiční náměstek primátora Miloslav Tichý.

Do plánu investičních akcí na letošní rok se dostala i mateřská škola v městské části Chomoutov. Za desítky milionů se tam rozšíří kapacita, kterou zajistí přístavba další části budovy mateřinky. Kromě toho se počítá i s provedením energetických opatření, která přinesou úspory.

Zhruba 60 milionů korun si pak vyžádá kompletní rekonstrukce nevyužívaného objektu na školní družinu pro Základní školu Dvorského na Svatém Kopečku. „Je to sice velká investice, ale jednak ji z drtivé většiny pokryje dotace, a jednak úprava přinese velké energetické úspory,“ dodal náměstek primátora Tichý.

Navyšování kapacit a investice v budovách škol a školek jsou jednou z hlavních priorit vedení města. Řadí se mezi ně například i stavba zelené střechy nad areálem Základní školy Demlova na Lazcích za celkové náklady přesahující 40 milionů korun. První etapa stavebních prací na střechách pavilonů začala už loni v létě. Starou dvouplášťovou střechu tam ve finále nahradí nová vegetační extenzivní jednoplášťová střešní konstrukce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…