Ostrava: Porubský symbol má za sebou kompletní opravu

18.09.2022 21:17 | Tisková zpráva

Stavební práce, které vrátily Oblouku v Porubě ztracený lesk, skončily. Stalo se tak 2,5 roku poté, kdy radnice místní části Poruba nabyla od společnosti Residomo (dnes Heimstaden) její podíl v Oblouku a rozhodla se „bránu do Poruby" upravit do podoby z časů jejího vzniku. Samotné opravy trvaly 1,5 roku.

Ostrava: Porubský symbol má za sebou kompletní opravu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Rekonstruovaný objekt ve stylu sorely 50. let je 250 metrů dlouhý, přičemž zahrnuje 201 bytů a 14 nebytových prostor. Jeho součástí jsou rovněž umělecká sgrafita na fasádách, kterých bychom zde našli 114. Stavebníci museli opravit 12 676, 65 metrů čtverečních fasády, 4 354, 25 metrů čtverečních střešních krytin, 4 692, 14 metrů čtverečních hydroizolace, 3 100 metrů čtverečních tepelné půdní izolace, 58 komínů a postavit 201 zbrusu nových sklepních kójí.

„Oblouk rekonstrukci potřeboval. Mluvilo se o ní dlouho, ale pořád jsme naráželi na složité vlastnické vztahy, kdy jsme polovinu vlastnili my a tu druhou Residomo, dnešní Heimstaden. Společnost nám nabídla odkup a my jsme se toho chopili. Na podzim roku 2019 jsme si vzali úvěr, byty koupili a okamžitě začali plánovat rekonstrukci,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Nákup se uskutečnil v ideální době, stačilo jednání protáhnout o půl roku či rok a už by si ho Poruba nemohla dovolit. Mezitím vzrostly jak ceny nemovitostí, tak stavebních prací i úrokové sazby. „Úvěr jsme získali na úrok ve výši 1,7 procenta fixovaných na dvacet let. Dnes by to bylo šest nebo sedm procent. A to je neskutečný rozdíl. Koupili jsme 128 bytů za 129 milionů korun. Stačí se podívat na stránku jakékoli realitky, abyste se udělali představu, za kolik bychom nakupovali teď. A celou rekonstrukci jsme vysoutěžili za 109 milionů korun, při současné ceně materiálů bychom se pohybovali v úplně jiných relacích. To bohužel poznáváme u staveb, které soutěžíme v současné době. Troufám si proto tvrdit, že rekonstrukce Oblouku bylo jedno z nejlepších rozhodnutí Poruby za poslední roky, a to po stránce ekonomické, společenské i kulturní,“ dodala starostka.

Ostrava

Rekonstrukci prováděla stavební společnost Bystroň Group, která má s opravami historických objektů značné zkušenosti. V roce 2018 kupříkladu získala za Knurrův palác ve Fulneku ocenění stavba Moravskoslezského kraje, letos pak dokončila přeměnu nejstaršího stavení na Jablunkovsku, knížecího domu ze 16. století, na Muzeum Trojmezí. I pro ni představovala rekonstrukce Oblouku cosi výjimečného.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

„Byla to velká výzva pro všechny naše pracovníky, kteří se na rekonstrukci podíleli a mnohdy se museli vracet k pracovním postupům, které se již ve stavebnictví dnes běžně neobjevují. Můj velký dík patří všem, kteří se společně s námi podíleli na výsledném díle, oceňuji jejich preciznost a smysl pro detail. Z dodavatelů na stavbě bych chtěl vyzdvihnout firmu Střechy Majer, která odvedla parádní práci při rekonstrukci střechy, která byla oceněna třetím místem v soutěži Tondach pálená střecha 2021 v kategorii Veřejně prospěšné stavby. Oceňuji i pozitivní přístup pracovníků památkového ústavu, pod jejichž dohledem celá rekonstrukce probíhala, a pracovníků investora, kteří nám, i přes mnohé těžkosti, které jsme v průběhu více než rok trvající rekonstrukce museli řešit, vycházeli vstříc,“ zhodnotil majitel firmy Michal Bystroň.

Vzhledem ke skutečnosti, že Oblouk patří mezi kulturní památky, dohled nad stavebními pracemi prováděli také památkáři z Magistrátu města Ostravy, kteří se účastnili jednotlivých kontrolních dní, podíleli se na výběru konkrétních stavebních prvků a řešili záležitosti jako třeba barevnost fasády či výběr oken. Náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová jejich zapojení kvitovala s uznáním: „Musím říci, že bylo ku prospěchu věci. Podařilo se najít způsob jak spojit praktickou využitelnost s historickou věrností. Naši památkáři zvolili velmi dobrý přístup a podle mého názoru rozhodně zvýšili kvalitu celkového výsledku."

Práce v oblasti Oblouku v žádném případě nekončí. Nyní je na řadě zkrášlení bezprostředního okolí. Chodníky procházejí opravami a podél nich přibývá nový městský mobiliář, tedy lavičky a koše. „V plánu jsou také výsadby. A v příštím roce také oprava cesty za Obloukem. Až na jaře vyroste nový trávník, vykvetou kytky a stromy, teprve pak budeme moci říct, že máme hotovo,“ uzavřela starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…