Ostrava: Posudek vyjasní likvidaci lagun

20.05.2017 20:19 | Zprávy

Situace kolem likvidace lagun Ostramo, které jsou největší ekologickou zátěží města, se vyjasňuje. Město trvá na kompletním vytěžení kalů a dekontaminaci zeminy. Rada města proto zadala vypracování posudku, který situaci s těžbou vyjasní. Primátor Tomáš Macura sdělil, že ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček slíbil, že bude brát na posudek zřetel.

Ostrava: Posudek vyjasní likvidaci lagun
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Rada města zadala zpracování posudku zaměřeného na odborné zhodnocení nutnosti realizace ekokontejmentu v případě dekontaminace nesaturované zóny laguny Ostramo termickou desorpcí. Zadání odpovídá snaze města kompletně vyčistit a dekontaminovat zeminu lagun tak, aby v místě mohla vzniknout lehká průmyslová zóna. V zóně by mohly být postaveny např. sklady. „Přejeme si, aby se při dekontaminaci zeminy postupovalo stejně jako u sanace území v oblasti Nové Karoliny. To znamená, že kontaminovaná zemina bude vytěžena, projde termickou úpravou a bude navrácena zpět. Původní projekt počítá také s termickou desorpcí, ale ne v takovém rozsahu. Jsem toho názoru, že když máme toto území dekontaminovat, tak pořádně, byť to bude o něco dražší,“ zdůraznil primátor Tomáš Macura.

Vláda totiž dosud prosazovala jen částečné vyčištění území a jeho zabetonování. Nad kontaminovanou zeminou by vznikl jakýsi sarkofág. V takovém případě by nemohly být v místě postaveny žádné stavby a inženýrské sítě a pozemky by nemohly sloužit lehké průmyslové zóně. Ztratily by tak význam pro jakékoliv další využití. Přitom v blízkosti těchto pozemků je železniční trať i dálnice, takže se dá předpokládat, že by o ně v rámci průmyslové zóny byl velký zájem. Městu by zřízení průmyslové zóny přineslo další investice a nová pracovní místa. 

Zadaný posudek se bude zabývat likvidací zeminy termickým způsobem a nutností ekokontejmentu – nepropustných zábran v místě lagun. „Posudek bude hotový nejpozději do dvou měsíců a od ministra Jiřího Havlíčka máme příslib, že na jeho výsledek bude brán zřetel," uvedl primátor Tomáš Macura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Úpravy Dělnického domu zvýší komfort návštěvníků

11:17 Blansko: Úpravy Dělnického domu zvýší komfort návštěvníků

V Dělnickém domě skončila další etapa postupné rekonstrukce. Budova dostala novou vzduchotechniku, p…