Ostrava: Zrekonstruovaná Ostravica-Textilia nabídne špičkové kanceláře i eventové prostory

05.06.2024 22:09 | Tisková zpráva

Bývalý obchodní dům Ostravica-Textilia se po rekonstrukci otevírá pod značkou Boutique Business Inkubátor Ostravica (BBiO).

Ostrava: Zrekonstruovaná Ostravica-Textilia nabídne špičkové kanceláře i eventové prostory
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Unikátní koncept BBiO HOME & office nabídne na ploše o více než 6000 m2 flexibilní i sdílené kanceláře, zasedací místnosti, ale i kavárnu, čtyři jídelní koncepty, klub se špičkovým ozvučením a prostory pro pořádání kulturních a jiných akcí. Veřejnost si bude moci dům prohlédnout v rámci komentovaných prohlídek ve druhé půlce června.

„BBiO HOME & office je unikátním místem pro unikátní komunitu. Snili jsme o vytvoření pracovního prostoru, jaký si mohou běžně dovolit jen ty největší a nejbohatší korporace. S architekty jsme se inspirovali tím nejlepším z Londýna, Berlína či Madridu a výsledek dnes vidíme v Ostravici. S tím rozdílem, že primárně necílíme na velké korporace, ale silnou komunitu, kterou jsme nazvali BBiO klan. Ať už to budou jednotlivci, menší či středně velké firmy. Jsme tady především pro kreativce, tvůrce audiovizuálního obsahu, marketéry, vývojáře a další profese. Součástí konceptu je také podnikatelský inkubátor, proto vítáme startupy a všechny, kteří mají dobré nápady a potřebují k tomu zázemí a špičkovou techniku,“ nastiňuje budoucí směřování Ostravice Daniel Zeman, vedoucí projektu BBiO.

Při rekonstrukci byl kladen důraz na vysokou estetiku a zároveň uživatelskou přívětivost, aby se lidé cítili v domě příjemně a měli kompletní servis. Flexibilní kanceláře proto doplní neformální prostory, které díky pohovkám a dalšímu interiérovému vybavení budou připomínat spíše obývací pokoj než místo na práci. Jeden takový prostor o rozloze 400 m2 se bude nacházet ve třetím patře památkově chráněné části Ostravice s legendárním schodištěm.

„Covid pomohl nastartovat ve větším měřítku práci z domova a v řadě firem dnes funguje hybridní model kombinující home office s kanceláří. V BBiO si s tímto přístupem hrajeme a vytváříme koncept HOME & office, kdy kanceláře nabízejí pohodlí a servis, díky kterému se zde cítíte jako doma a máte vše, co potřebujete. A k tomu krásné, příjemné prostředí a podmínky pro soustředěnou práci i interakci s druhými lidmi, s nimiž můžete spolupracovat, vzájemně se obohacovat a čerpat inspiraci,“ rozvíjí myšlenku HOME & office a BBiO klanu Daniel Zeman.

Ostravica svým rezidentům nabídne také špičkové technické zázemí. Zasedací místnosti budou vybaveny těmi nejmodernějšími multidotykovými LCD panely a velkou předností je suverénně nejrychlejší 1Gbit internet. K dispozici bude i nahrávací a podcastové studio či zkušebny. Food market s kavárnou i 3D fitness K pohodlí nájemců přispěje celá paleta služeb. V přízemí vznikne food market s nabídkou gastro specialit. V části přiléhající k náměstí Dr. E. Beneše bude kavárna s venkovním posezením. Oba provozy začnou fungovat během podzimu, a to pod ostravskými značkami Cokafe a Etáž, a přístupné budou nejen rezidentům, ale také veřejnosti.

„Možnost objednat si cokoli od kávy přes dezert po hlavní jídlo přímo od stolu a s donáškou přímo do kanceláře či na jednání v zasedačce je další výhodou, kterou Boutique Ostravica nabízí,“ doplňuje Daniel Zeman.

ICAROS

Lákadlem je také studio ICAROS, které se od 5. června zabydlelo ve střešním šišoidu. ICAROS kombinuje cvičení na speciálních strojích za využití brýlí pro virtuální realitu. „Během této pohybové aktivity se proletíte například nad Dolními Vítkovicemi nebo Matterhornem a přitom dokonale zrelaxujete a zpevníte tělo. Je to neuvěřitelně efektivní cvičení, stačí půl hodiny a máte hotovo. Navíc je to zábava a relax v jednom. ICAROS bude mít využití i v medicínské praxi a členové BBiO klanu se mohou těšit na zvýhodněné podmínky,“ upřesňuje Daniel Zeman.

Kulturní i společenské akce

Ve zrekonstruované Ostravici se počítá s pořádáním workshopů, konferencí i kulturních a jiných akcí. V předpremiéře otevření se 4. června konala talk show novináře Michaela Rozsypala s muzikantem Jiřím Krhutem a violoncellistkou a modelkou Terezií Kovalovou. Od 11. do 14. června bude dům hostit část programu 20. ročníku konference eBizForum 2024, která se zaměřuje na elektronizaci veřejných zakázek a firemních nákupů.

Ve druhé půlce června se pak Ostravica otevře veřejnosti v rámci komentovaných prohlídek. Vstupenky na první dva termíny ve dnech 18. a 19. června budou přednostně určeny pro členy BBiO klanu. Zaregistrovat se bude moci bezplatně kdokoli přes aplikaci, která je dostupná na webových stránkách boutiqueostravica.cz a Facebooku či Instagramu. Díky členství se lidé dozvědí o plánovaných akcích jako první a mohou získávat slevy i jiné exkluzivní výhody.

Aplikaci najdete ZDE.

Ohlédnutí za rekonstrukcí

Ostravica prošla v uplynulých dvou letech kompletní rekonstrukcí. Novinkami na domě F. Neumanna jsou střešní nástavba a prosklená okna protažená k zemi, lemující ulice 28. října a Nádražní. Tyto moderní prvky na střeše a v parteru propojuje bělostná fasáda, zdobená historickými štuky, odkazujícími na zlatou éru 30. let minulého století. Získat podobu původního dekoru znamenalo prozkoumat dochovaná torza fasády, dobové fotografie Ostravice-Textilie i ostravské historické stavby a následně vytvořit 3D modely. „Fasáda obsahuje celou řadu dekorativních prvků a namodelovat je tak, aby ve výsledku vše sedělo, byla výzva. Ani jediná římsa či šambrána kolem oken není vyrobena z jednoho kusu, jednotlivé pásy bylo nutné poskládat z menších částí jako stavebnici. Vůbec nejnáročnější byly prvky tvarované do oblouků, které i s ohledem na stáří domu neměly pravidelný poloměr. Každý takový kus jsme řešili individuálně a pokaždé vytvořili nový originál,“ popisuje Roman Kasparides z karlovarské firmy Art Stucco, která štuky vyrobila a na fasádu je instalovala.

U památkově chráněného domu, postaveného podle návrhu M. Frommerové, se architekti více drželi původního konceptu a obnovena byla fasáda i významné prvky v interiéru. „Většinu kachliček tvořících fasádu se podařilo zachovat, nových je přibližně 30 %. Doplněné kusy mají záměrně různé probarvení, aby ladily s původními kachličkami. Dnes prakticky nepoznáte, které kusy jsou nové, protože se jedná o dokonalé kopie těch původních, starých více než 70 let. Na doporučení památkářů je vyráběla firma VUK objekt, která vytvořila sedm verzí, než trefila správný odstín. Oříšek pak bylo najít ruce, které by dokázaly vyměnit kachličku po kachličce, restaurovat podklad a domíchat barvy spár tak, ať fasáda jako celek působí kompaktně. Tohoto náročného úkolu se zhostil řemeslník původem z Bosny, který fasádu opravoval více než rok,“ líčí postup prací v památkově chráněné části Ostravice hlavní architekt Martin Náhlovský ze studia Master Design, které je autorem návrhu rekonstrukce celého komplexu.

Co se týče interiéru domu M. Frommerové, tomu stejně jako v minulosti dominuje ikonické schodiště, které bylo věrně replikováno. I v tomto případě byla nutná ruční práce a využití původních postupů. „Zábradlí v Ostravici jsme demontovali, jednotlivé části odváželi na dílnu a následně podle nich vyráběli nové kusy. Byla to atypická práce, kdy se jednotlivé desky, z nichž je zábradlí tvořeno, lepily na sebe, aby je bylo možné ohnout a vznikl požadovaný tvar zábradlí. Toto nešlo namodelovat pomocí 3D, řemeslný um a know-how zde byly nezbytností,“ podotýká Petr Jílek, výrobní ředitel firmy Alumont Building.

V domě M. Frommerové zůstal rovněž světlík, na rozdíl od dřívějšího stavu se však nyní nachází o patro výše na úrovni střechy a je prosklený. Díky tomuto řešení si mohou návštěvníci vychutnat pohled na oblohu a do atria proudí přirozené světlo zvenčí, takže interiéry se proměňují i v závislosti na denní době či počasí. „Dřívější umístění světlíku mezi předposledním a posledním podlažím nebylo funkční. Do interiéru se dostávala voda i nečistoty, což mělo neblahý vliv na celkovou kondici domu. Pokud by Marie Frommerová Ostravici navrhovala dnes, troufám si tvrdit, že by s vyzdvižením světlíku souhlasila,“ říká s úsměvem Martin Náhlovský.

Ekologie a udržitelnost

Firma Bystroň Group zahájila ostrou fázi rekonstrukce v dubnu 2022, kdy si převzala staveniště. Stavební náklady na rekonstrukci Ostravice dosáhly 262,5 milionů korun. Dům byl opraven tak, aby byl udržitelný, úsporný a ohleduplný k životnímu prostředí. Ačkoli se jedná o historický objekt, podařilo se jej přestavět z energetické účinnosti F až na výsledné B, což z Ostravice dělá nejúspornější budovu v širokém okolí.

„Výsledné hodnoty 64 kWh/m2/rok bylo dosaženo díky nespočtu detailů a kombinací důsledného zateplení, nejmodernějších oken, špičkové vzduchotechniky s invertorovými klimatizačními jednotkami, superúsporným LED osvětlením, využitím energie ze slunce i promyšleným systémem řízení domu,“ upozorňuje Daniel Zeman a pokračuje:

„Za rekonstrukcí Ostravice stojí obrovský tým lidí. Děkuji projektantům, architektům, firmám, řemeslníkům a vůbec všem kolegům, kteří do tohoto projektu vložili neskutečnou energii, své know-how a řemeslné umění. Ostravica je ikonický dům se silným příběhem a máme upřímnou radost, že toto místo po dvou dekádách znovu ožívá,“ říká na závěr Daniel Zeman.

Více informací najdete ZDE, ZDE a ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Návrh nového územního plánu je online, veřejné projednání se uskuteční 31. července

22:09 Brno: Návrh nového územního plánu je online, veřejné projednání se uskuteční 31. července

Návrh nového Územního plánu města Brna (NÚP) je dostupný na městském portálu územního plánování. Sam…