Pardubice chtějí další dotace na zateplení škol

30.10.2011 8:26 | Zprávy

Město Pardubice požádá o dotace na zateplení dalších tří školských objektů. Od roku 2008 již díky podpoře Evropské unie opravilo a zateplilo 20 základních a mateřských škol. Celkové investice dosáhly téměř 414 milionů korun. Zhruba 203 miliony město získalo z dotací EU a Státního fondu životního prostředí, zbývajících více než 210 milionů korun investovalo z vlastního rozpočtu.

Pardubice chtějí další dotace na zateplení škol
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Od roku 2007 jsme už podali 28 žádostí a se dvaceti jsme uspěli. Je fakt, že investice města do těchto akcí nebyly malé, ale to nebyly ani náklady na vytápění školních budov jejichž okna a dveře netěsnily a stěny i stropy promrzaly. Už první rok provozu zateplených objektů nám ukázal, že po zateplení šetříme 35 až 50 procent tepla," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

 

Statutární město Pardubice je zřizovatelem 17 základních a 31 mateřských škol a dvou domů dětí a mládeže. S pomocí prostředků z EU zatím „obléklo do teplého" osm ZŠ a 12 mateřinek. Nyní se pokusí získat dotace pro další tři objekty. Opravy a zateplení základní školy na sídlišti Závodu Míru, mateřské školy v ulici Erno Košťála a Domu dětí a mládeže Alfa přijde podle projektů zhruba na 62 milionů korun. Podobně jako u předchozích školských budov čeká tyto tři výměna oken a dveří, zateplení vnějšího obvodového pláště včetně povrchové úpravy i tepelná izolace střech.

 

Dotace na zateplení škol čerpají Pardubice z operačního programu Životní prostředí, který může v letech 2007 až 2013 rozdělit z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj téměř pět miliard euro, tedy více než 18 procent všech prostředků určených z fondů EU pro ČR. Město má v současné době připraveny projekty na opravy všech tří budov a je připraveno požádat o dotace v okamžiku vyhlášení výzvy Státním fondem životního prostředí, což bude zřejmě v prosinci. Pokud uspěje, musí budovy zateplit do konce roku 2013.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…