Plzeň: Historik představí rozsáhlý životopis Jana Amose Komenského

21.03.2024 13:33 | Tisková zpráva

Jan Amos Komenský – Poutník na rozhraní věků. Tak se jmenuje nová monografie o životě a díle Učitele národů. Knihu zpracoval plzeňský historik a pedagog Jan Kumpera, který ji představí veřejnosti. Akce se uskuteční v Polanově síni Knihovny města Plzně v ulici Bedřicha Smetany ve středu 27. března 2024.

Plzeň: Historik představí rozsáhlý životopis Jana Amose Komenského
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Dílo bylo vydané letos v lednu v Muzeu Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě a navazuje na životopisnou knihu o Komenském Jana Kumpery z roku 1992. Edice je zásadně přepracovaná, aktualizovaná a doplněná o výsledky výzkumu za posledních 30 let. „Život Jana Amose Komenského představuje ve 13 kapitolách, v nichž lze sledovat nejen jeho osudy, ale také dění v tehdejší Evropě. Jedná se o nejrozsáhlejší knihu o Učiteli národů v češtině za posledních sto let. Na její představení bych chtěla pozvat nejen příznivce historie, ale také širokou veřejnost, která tak blíže pozná výraznou osobnost našich dějin,“ sdělila Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

„Jan Amos Komenský je významnou postavou evropské historie a velmi nás tak těší, že se tato událost uskuteční právě v Knihovně města Plzně. Návštěvníky s tímto rozsáhlým dílem seznámí jeho autor, přední plzeňský historik a pedagog Jan Kumpera. Akce začíná v 17 hodin a vstup na ni je zdarma,“ uvedla ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…