Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

05.10.2024 16:33 | Tisková zpráva

Novým pokračováním projektu West Point zaměřeného na autory, které pomáhalo formovat prostředí Plzně a jihozápadního pohraničí, je samostatná výstava jednoho z nejvýraznějších malířů střední generace Jakuba Tomáše v Galerii města Plzně. Výstava s názvem Make up začala v září, potrvá do 10. listopadu.

Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Vzhledem k tomu, že se samostatnou výstavou Jakub Tomáš představuje v Plzni poprvé, má jeho projekt kontextuální charakter tak, aby byla zřetelná nejen aktuální poloha jeho práce, ale zároveň alespoň dílčím způsobem naznačená i cesta, která jí předcházela. Právě tematická a formální složka tvoří spojující prvek všech obrazů.

Nejnovější plátna Jakuba Tomáše navazují na otevřenou portrétní sérii, kterou začal malovat v Los Angeles. V některých případech se jedná o vizuální remixy nebo mixy jeho blízkých, jindy vytváří zcela nové identity lidí, jejichž podobu skládá z různých zdrojů. Někdy je to vlastní fotografický archiv, jindy časopisy nebo internet. Autor často vychází z osobní zkušenosti a prostředí, které ho obklopuje. Z tohoto pohledu je možné jeho práce vnímat jako biografické. Je to i důvod, proč jsou nynější postavy zasazené do krajiny Vysočiny, kde žije.

S Plzní je spojen studiem na Západočeské univerzitě, později absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění. Vypracoval se ve sledovaného autora s mezinárodním respektem. Jen během letošního léta samostatně vystavoval v galeriích v New Yorku a Los Angeles a účastnil se kolektivní výstavy v Londýně. Momentálně připravuje autorský projekt do nizozemského Eidhovenu. K výstavě Make up je v Galerii města Plzně připraven doprovodný program.

O nedělích 6. října a 3. listopadu je vstup pro návštěvníky zdarma a od 13 do 17 hodin se konají výtvarné dílny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

16:33 Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

Novým pokračováním projektu West Point zaměřeného na autory, které pomáhalo formovat prostředí Plzně…