Plzeň: Primátor Baxa přijal potomky objednatelů Loosových interiérů

09.11.2011 12:23 | Zprávy

V současné době Západočeská galerie v Plzni nabízí návštěvníkům dvě výstavy věnované dílu jednoho z nejvýznamnějších středoevropských architektů první třetiny dvacátého století Adolfa Loose.

Plzeň: Primátor Baxa přijal potomky objednatelů Loosových interiérů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

U příležitosti zahájení druhé z výstav, která je zaměřena především na Loosova plzeňská díla, primátor Martin Baxa dnes odpoledne přijal potomky rodiny Beckových, která patřila mezi jedny z prvních objednatelů Loosových interiérů v Plzni.

Návštěvy se v doprovodu ředitele Západočeské galerie Romana Musila zúčastnili Charles, Fonda a Carrie Patersonovi žijící ve Spojených státech a Janet a Amanda Wilsonovy z Velké Británie. Vzhledem ke komplikovaným historickým událostem se bohužel z interiérů, které byly před druhou světovou válkou ve vlastnictví rodiny Beckových, téměř nic nedochovalo. Nicméně i přesto byli potomci Otty a Olgy Beckových velice potěšeni tím, jaký význam město odkazu architekta Loose i jeho investorů věnuje.

„Skutečnost, že zde máme interiéry architekta Loose, je pro nás velice významná. V porovnání s většinou měst v Spojených státech je Plzeň malé město. Právě proto jsme velice rádi, že zde máme dílo, dá se říci, celoevropsky velice významné. Rádi bychom Loosův odkaz využili i v rámci projektu Evropské hlavní město kultury. Právě dílo toho významného architekta se stane jedním z hlavních témat oslav roku 2015," uvedl v průběhu setkání Martin Baxa.

Při této významné příležitosti předal primátor hostům jako dárek knihu „Loos - Plzeň - Souvislosti", která byla vydaná k zahájení stejnojmenné výstavy. „Kniha mapuje souvislosti Loosova společenského a pracovního působení v Plzni. Věnuje se jeho zadavatelům a osudům jejich rodin, dále spolupracovníkům z Plzně z řad architektů a řemeslníků a Loosovým pokračovatelům," uvedl Petr Jindra, který je spolu s Petrem Domanickým autorem knihy a kurátorem výstavy.

V odpoledních hodinách si hosté prohlédli některé z dochovaných Loosových interiérů, večer (8.11.) se zúčastní vernisáže výstavy „Loos - Plzeň - Souvislosti" ve výstavní síni „13".  Expozice je zaměřena především na architektova plzeňská díla.  Poukazuje na logiku umístění jednotlivých interiérů luxusních bytů v blízkosti dnešní Klatovské třídy, která v meziválečné době představovala nejlepší adresu ve městě. Návštěvníky zároveň seznamuje s významnými zadavateli architektových zakázek a v neposlední řadě mapuje osudy Loosem navržených interiérů bytů od druhé světové války až do současnosti.

Záštitu nad oběma výstavami převzal kromě ministra kultury Jiřího Bessera a hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance také primátor Martin Baxa.

Další zprávy z Plzně čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…