Plzeň: V kašně před Západočeským muzeem už zase tryská voda

22.10.2024 13:05 | Tisková zpráva

Oprava největší plzeňské kašny v Kopeckého sadech skončila. Zachovala si svou původní podobu, ale má nové technologické zázemí. Město za opravu, kterou zajišťovala Správa veřejného statku města Plzně, zaplatí téměř 8,7 milionu korun.

Plzeň: V kašně před Západočeským muzeem už zase tryská voda
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Kašny jsou nedílnou součástí městského sadového okruhu, kterému především v letních dnech dodávají hravost a atmosféru. Proto mám radost, že jsme opravili první z nich. V těchto opravách budeme pokračovat, na řadě je kašna v Kopeckého sadech, které vrátíme i zvuk,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

„Kašna neprošla za dobu své existence žádnou velkou opravou, v posledních letech byl její provoz již velmi problematický kvůli častým poruchám a poslední sezony musela být dokonce zcela odstavena z provozu. Přestože zaznívaly návrhy i na její celkovou přestavbu a nahrazení novou moderní kašnou, jsem rád, že jsme tuto cestu nezvolili a rozhodli jsme se pro rekonstrukci se zachováním původní podoby kašny, na kterou jsou Plzeňané zvyklí,“ řekl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar, do jehož gesce spadá Správa veřejného statku města Plzně.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 16987 lidí

Kašna má komplet nové rozvody vody, a to celé v nerezu. Starou, z technologického a bezpečnostního hlediska nevyhovující menší technologickou šachtu nahradila větší monolitická šachta. Po usazení nové šachty bylo nutné udělat nové rozvody přímo v tělese fontány, pak ji nově připojit na vodu, kanalizaci a elektrický proud. Teprve poté bylo možné nové rozvody zabetonovat, srovnat povrch a udělat hydroizolaci. V nově zbudované technologické šachtě byla provedena nová instalace technologie a elektroinstalace fontány včetně jejího technického zázemí, odvětrání a podobně. Jako poslední se instalovaly finální pohledové prvky, tedy trysky a světla.

Samotný efekt fontány zajišťují čtyři čerpadla, každé pro samostatný segment obvodového rozdělovače parabolických výtrysků. Čerpadla jsou řízena pomocí frekvenčních měničů, což umožňuje ovládat dynamiku vodního proudu z trysek každé čtvrtiny fontány samostatně. Středový výtrysk zajišťuje speciální multifunkční tryska, napájená dvěma samostatnými čerpadly. Režim tryskání je ovládán pomocí řídící jednotky, která dle nastaveného programu mění tlak vody do trysek, a tím i tvar oblouku stříkající vody. Fontána má i nové LED osvětlení o teplotě 3000 kelvinů.

„Kamenná obruba, kterou lidé v létě využívají jako lavičku, je původní. Je ale vyčištěná a má přetěsněné spáry,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně, která měla stavbu na starosti. Oprava začala 10. června 2024 a skončit měla do 28. listopadu. Díky včasnému dokončení realizační firmou bylo možné fontánu spustit ještě letos a vyzkoušet, zda vše funguje, jak má. Za opravu včetně instalace nových technologií zaplatí Správa veřejného statku města Plzně zhotovitelské firmě Inkasta, s.r.o., celkem 8 696 988 korun včetně DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

SPD nebo Piráti

Kdo je pro vás přijatelnější partner? Přijde mi, že byste radši spolupracovali se SPD než s Piráty, je to tak? A proč je tak důležité, kdo má nebo nemá ve sněmovně post místopředsedy, k čemu nám lidem tato funkce je?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Brno: Při demolici fotbalového stadionu za Lužánkami budou zbourány jen tribuny

16:14 Brno: Při demolici fotbalového stadionu za Lužánkami budou zbourány jen tribuny

Zatímco nebezpečné konstrukce tribun budou zlikvidovány, valy zůstanou. Po nezbytném domodelování te…