Praha 1, 2 a 5: Centrální části Prahy chtějí ulevit obyvatelům od náporu narkomanů a lidí bez domova

17.09.2021 16:43 | Tisková zpráva

Desetibodová deklarace městských částí Praha 1, 2 a 5 požaduje od vedení hlavního města mimo jiné zlepšení komunikace v oblasti protidrogové politiky.

Praha 1, 2 a 5: Centrální části Prahy chtějí ulevit obyvatelům od náporu narkomanů a lidí bez domova
Foto: Archiv PL
Popisek: Praha - ilustrační foto

Klíčové je pak rozšíření služeb pro drogově závislé a lidi bez domova ale zároveň i účinné postihy pro dlouhodobě problémové osoby. Jedině tak se sníží zátěž v přetížených lokalitách a s tím souvisejících problémů.

„Praha bojuje s velkým nárůstem drogově závislých i lidí bez domova a největší zátěž dlouhodobě nesou ulice, parky i dětská hřiště Prahy 5. Situaci magistrát řeší laxně, bohužel se tu setrvačně sypou peníze do systému, který zcela evidentně selhává. Ačkoli se s ním snažíme komunikovat, výsledky to přináší minimální. Je evidentní, že odpovědní nevnímají naléhavost situace. Je to setrvačnost, odtržení od reality běžných obyvatel, od našeho veřejného prostoru. Proto jsem přišla s touto iniciativou. Pan primátor Hřib a jeho radní by se měli přijít podívat, s čím se obyvatelé Pětky denně potýkají,“ říká starostka MČ Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Navýšení počtu kontaktních center mimo centrální městské části podporuje i starosta Prahy 1 Petr Hejma, jehož městská část má s problematikou lidí vykazujících závadové chování bohaté zkušenosti.

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí

„Studie i zahraniční zkušenosti ukazují, že velká centra, jako je například U Bulhara, nejsou dobrým řešením a že atomizace a decentralizace služeb vedou k daleko větší adresnosti a efektivnosti. Problémy s lidmi bez domova a drogově závislými nemohou řešit jen centrální městské části,“ upozornil starosta MČ Praha 1 Petr Hejma.

Vedení radnice druhé městské části chce navíc revidovat obecně závazné vyhlášky související s pohybem a koncentrací osob vykazujících závadové chování ve veřejném prostoru. Uvítalo by i legislativní změny, které by městům a městským částem dalo větší pravomoci při omezování pohybu rizikových skupin obyvatel.

„Požadujeme revizi obecně závazných vyhlášek souvisejících s touto problematikou. Zde je rozhodně prostor ke zlepšení. Uvítali bychom také návrat institutu vykázání. V rámci novelizace přestupkového zákona radnice přišly o možnost problémové lidi z území městské části vykázat. Byla to chyba. Strážníci městské policie tím ztratili jedinou možnost, jak efektivně postihovat dlouhodobě problémové osoby či drogově závislé. Hlavní město by se o to mělo se svou zákonodárnou iniciativou zasadit,“ dodává starostka MČ Praha 2 Jana Černochová.

Zásadní je ale podle zástupců městských částí aktivita odpovědných lidí z vedení metropole. Deset bodů deklarace proto požadují splnit bez zbytečných odkladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…