Praha 5: Léčivá síla prostředí v Domě sociálních služeb Na Neklance

28.01.2019 8:36 | Zprávy

„Dům sociálních služeb s pobytovým odlehčovacím zařízením Na Neklance 15 prošel i v minulém roce dalšími velkými změnami, které usnadnily a zefektivnily provoz domu a bezpečí klientů. Zároveň se ale podařilo vytvořit pro klienty příjemné, stimulující a aktivizující prostředí,“ uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Praha 5: Léčivá síla prostředí v Domě sociálních služeb Na Neklance
Foto: Praha 5
Popisek: Aktivizační programy v Domě sociálních služeb Na Neklance

Klienti, kteří sem přicházejí na pobyt, ať na krátkou dobu, na delší přechodný pobyt z důvodu potřeby odlehčení rodině pečující o seniora nebo omezení schopnosti seniora samotného,se o sebe postarat, potřebují vstřícné zázemí s prvky rodinného prostředí. Právě pocit rodinného, přátelského prostředí, vnímání a prožívání příjemných lidských vztahů, po tom touží každý z nás. A ti, co sem přicházejí, to potřebují dvojnásobně. Hodně významný je pro seniory samozřejmě i pocit perspektivy. Prostě mít se na co každý den těšit a dělat něco, co povzbudí mysl a zaměstná smysly. Podělit se o zážitek a pěstovat radost, to je nepostradatelný okamžik pro práci s klienty v odlehčovací pobytové službě.

Na základě aktivizačních programů, individuální a skupinové dlouhodobé práce s našimi klienty se povedlo odbornému týmu pracovníků Na Neklance vytvořit harmonizující a relaxační prostředí na základě principu 'snoezelenu', který nabízí bezpečné a stimulující prostředí, příjemnou atmosféru a smyslové podněty. Samozřejmě s využitím námětů klientů samotných, ale i s přispěním jejich příbuzných a známých, kteří sem za nimi docházejí na návštěvy a svěřují nám svá přání a postřehy. Není jim cizí osud jejich blízkých a přátel, kteří jsou zde na pobytu. Stačí tak málo, vlídnost vztahů a harmonie prostředí.

Loni na jaře se začalo vytvářet v interiéru společenské místnosti, která je častým svědkem společenského dění domu Na Neklance, prostředí působící na subjektivní smyslové vnímání klientů. A funguje to. S využitím zejména přírodních prvků, světla, vůní, zvuků přírody, hudby bylo vytvořeno stimulující prostředí, které nabízí příjemnou atmosféru a rozvíjí smyslové podněty. Sounáležitost a nadšení klientů, kteří pochopili smysl této práce, a záměru je velmi podnětná nejen pro klienty, ale i pro odborný personál. Klienti se sami zapojili do tvorby zelené stěny, oslovila je potřeba obklopit se a spojit s přírodou a rostlinami. Sázení pokojových květin a práce s hlínou je potěšila a zaktivizovala k výrobě přírodních doplňků pro radost, ale i pro náš dům. Mnohým navodila reminiscenční vzpomínky na svou zahrádku, kterou měli doma a mohli pěstovat.

Komplexní péče o seniory by měla zahrnovat i speciálně upravené prostředí

Relaxační atmosféru doplnily i prvky „terapie světlem“, která simuluje a navozuje příjemnou atmosféru „rodinného krbu“ s využitím lávových lamp a příjemných, barevných, světelných efektů, hřejivých tónů a relaxačního parafínového tubusu v místnosti. Klienti využívají k posezení pohodlná křesla s ergonomickou úpravou. V kteroukoliv denní dobu se tady scházejí na kus řeči, luští křížovky, rádi zde usedají s přáteli a příbuznými a nechávají na sebe působit klidovou atmosféru místnosti. Jak se nám sami svěřují, „léčí se“ a odblokovávají si zde své úzkosti a strachy, se kterými sem někteří přicházejí. Dokonce se tady naučili i plánovat, na co se těšit. Vznikla zde řada přátelství mezi klienty, kteří se tady naučili scházet a vzpomínat na staré časy, čtou se tu knihy a diskutují se různá témata z kultury, historie, umění, sportu, ale samozřejmě i z politiky. Nechají se unášet zvuky přírody a relaxační hudbou.

A opět nám praxe ukazuje, že komplexní péče o seniory by měla zahrnovat i speciálně upravené prostředí, které příznivě působí na jejich zdraví, uvolňuje, uklidňuje, odstraňuje strach, vnitřně organizuje, vyvolává pocit jistoty, odbourává pocit osamocení, ale současně aktivizuje a u mnohých probouzí znovu zájem o dění okolo nás. To je podstata, naučit se znovu prožívat a zpříjemnit si každou chvilku v životě. A v tomto směru jsme v pobytové odlehčovací službě Na Neklance našim klientům zase o něco blíž, což oceňují oni sami, ale i jejich rodiny a známí, kteří je v zařízení navštěvují.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Lukáš Wagenknecht byl položen dotaz

korespondenční volba

Dobrý den, pane senátore! Vám vážně nevadí, že rušíte zavedený,fugující, konrolovatelný systém voleb, jen proro, že "jinde tak volí"? Jak funguje digitalizace už víme. Z e-občanky unikají informace, stavební řízení zkolabovalo...V Rakousku se kvůli pochybám o spolehlivosti, se volby musely opakovat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Nahlédněte do interiéru Českého domu

22:09 Frýdek-Místek: Nahlédněte do interiéru Českého domu

Město po koupi historické budovy Českého domu z roku 1899 nechalo technickými službami vyklidit inte…